Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Mahkamah: Tiga Lagi Mengaku Bersalah Dalam Kes Pencerobohan Lahad Datu

gambar fail
gambar fail

KOTA KINABALU : Tiga orang lagi mengaku bersalah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini terhadap tuduhan yang mempunyai kaitan dengan pencerobohan bersenjata di Kampung Tanduo, Lahad Datu, Sabah kira-kira tiga tahun lepas.

Warga Filipina, Aiman Radie, 20, mengaku bersalah terhadap tuduhan menganggotai sebuah kumpulan pengganas, kesalahan yang boleh dikenakan hukuman penjara seumur hidup serta denda.

Dua lagi tertuduh, Mohamad Ali Ahmad dan Pabblo Alie, yang merupakan penduduk tempatan, mengaku bersalah terhadap tuduhan pindaan.

Mohamad Ali dituduh mendapatkan atau memberi sokongan kepada sebuah kumpulan pengganas, yang membawa hukuman penjara seumur hidup atau penjara tidak lebih 30 tahun atau denda dan sebarang harta yang digunakannya atau dicadang digunakannya berhubung kesalahan itu, akan dirampas.

Pabblo berdepan dengan hukuman penjara hingga 30 tahun serta denda kerana mendapatkan harta untuk manfaat sebuah kumpulan pengganas.

Hakim Stephen Chung menangguhkan hukuman pada akhir perbicaraan pembelaan yang melibatkan 14 tertuduh.

Ketika memohon hukuman ringan bagi anak guamnnya Aiman, peguam Datuk N Sivananthan berkata, tidak terdapat bukti anak guamnya (Aiman) diminta datang ke Sabah untuk berperang dan dijanjikan diberi pekerjaan sekiranya dia berbuat demikian.

“Pengakuannya begitu jelas bahawa menyertai suatu peperangan tidak pernah disebut kepada tertuduh ke-14 (Aiman) dan kalau perkara itu disebut, dia tidak akan datang ke Kampung Tanduo,” kata beliau.

Ketika memohon hukuman terhadap Mohamad Ali, 41, diringankan, peguam yang mewakilinya, Ram Singh meminta mahkamah tidak menghukum anak guamnya kerana membekalkan makanan kepada penceroboh bersenjata.

Katanya, keterangan semasa perbicaraan pihak pendakwaan mendedahkan bahawa pasukan keselamatan juga memberi bekalan makanan kepada kumpulan bersenjata terbabit ketika rundingan diadakan antara pasukan keselamatan dengan penceroboh pada 14-16 Feb 2013 di kampung itu.

Beliau berkata rakyat Malaysia yang didakwa dalam kes itu sepatutnya sedar tentang tanggungjawab mereka untuk tidak bersubahat dengan kumpulan bersenjata yang menceroboh Malaysia, yang merupakan tanah air mereka.

“Tertuduh sepatutnya meletakkan kedaulatan dan kepentingan negara ini melebihi segala-galanya,” kata beliau.

Dua lagi tertuduh, seorang warga Filipina dan seorang rakyat Malaysia, pada mulanya dijangka mengaku bersalah hari ini, tetapi mengubah pendirian itu dan akan membela diri.

Perbicaran pembelaan diri akan bersambung esok di Jabatan Penjara Sabah, dengan 14 tertuduh, membela diri.

Sesetengah daripada mereka menghadapi satu hingga beberapa tuduhan menganggotai sebuah kumpulan pengganas dan melancarkan perang terhadap Yang di-Pertuan Agong.

Sebahagian daripada mereka menghadapi tuduhan secara sukarela melindungi individu yang mereka tahu menganggotai sebuah kumpulan pengganas atau berusaha mendapatkan atau memberi sokongan kepada sebuah kumpulan pengganas.

Kesalahan itu didakwa dilakukan antara 12 Feb dan 10 April 2013.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan