Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,503

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Mahathir sudah terdesak – Salleh

10:57pm 05/09/2016 Pak Roshan 526 views Berita Pilihan,Mutakhir,Politik
salleh

MENTERI Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak (kanan) dan bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad.

KUALA LUMPUR: Kehadiran Tun Dr Mahathir Mohamad di mahkamah hari ini sebagai tanda memberi sokongan kepada bekas ketua pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, menunjukkan betapa terdesaknya keadaan yang sedang dihadapi bekas perdana menteri itu.

Menteri Komunikasi dan Multimedia, Datuk Seri Dr Salleh Said Keruak, berkata perkara itu bukanlah sesuatu yang amat mengejutkan atau memeranjatkan.

“Inilah apa yang kita panggil kepentingan politik. Ia jelas menunjukkan betapa terdesaknya Mahathir,” kata beliau dalam laman blognya sskeruak.blogspot.my.

Salleh berkata, Mahathir tahu parti baharunya, Parti Pribumi Bersatu Malaysia, tidak mampu melangkah jauh secara bersendirian.

“Jadi, beliau perlu menumpang Pakatan Harapan, seperti kapal angkasa yang memerlukan sebuah roket. Sebab itulah Mahathir cuba membina jambatan dengan Anwar – untuk memikat hati Pakatan,” katanya.

“Mahathir akhirnya mengaku beliau sebenarnya tidak memiliki kekuatan untuk menjadikan partinya berjaya. Beliau perlu tumpang atas Anwar dan Pakatan,” kata Salleh.

Ini jelas beliau, dilakukan walaupun Mahathir dan Anwar saling mengata antara satu sama lain selama 18 tahun.

“Perbuatan Mahathir berjabat tangan dengan Anwar hari ini samalah seperti apa yang berlaku pada 1998, sehari sebelum Mahathir memusnahkan Anwar. Kucupan Mahathir adalah kucupan maut,” katanya.

Mereka bertemu di Mahkamah Tinggi hari ini di mana Anwar mempunyai kes berkaitan Akta Majlis Keselamatan Negara.

Mahathir memecat Anwar pada 1998 sebagai timbalan perdana menteri. Anwar juga dipecat daripada UMNO.

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan