Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Laporan Berita Tak Disekat Selagi Tak Mengganggu

KUALA LUMPUR – Tun Dr. Mahathir Mohamad berkata kerajaan tidak akan menyekat atau mengambil tindakan terhadap mana-mana laporan berita yang tidak tepat selagi ia tidak mengganggu ketenteraman negara.

Perdana Menteri berkata tindakan itu bagi membolehkan pengamal media tempatan mengetahui sendiri dengan lebih jelas mana satu berita palsu atau mana satu benar dalam laporan mereka. 

“Dalam rejim sebelum ini, kita rasa sekatan. Ada akhbar pro itu, pro ini, tapi kita tidak akan sekat laporan mereka, janji ia membawa hasrat dalam laporan.

“Namun, usaha yang membawa ketegangan tidak akan diterima,” katanya dalam sesi penerangan khas kepada RTM dan Bernama di kediaman beliau di sini, hari ini.

Dr. Mahathir berkata walaupun kerajaan baharu pimpinan Pakatan Harapan menyokong kepada kebebasan akhbar namun, ia mempunyai hadnya.

“Jika mereka sengaja membuat laporan untuk menimbulkan huru hara atau ketegangan, kita akan hadapinya dengan undang-undang khas,” tegas beliau.

Perdana Menteri berkata undang-undang mengenai berita palsu akan diberi definisi baharu dan jelas supaya orang ramai dan syarikat penerbitan faham apa yang dimaksudkan dengan berita palsu. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan