Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

‘Langkah mayat kami’

RAKAMAN yang dimuat naik ke Internet menunjukkan suspek meninggalkan kumpulan orang yang membentuk rantaian manusia bagi melindungi pelancong.
RAKAMAN yang dimuat naik ke Internet menunjukkan suspek meninggalkan kumpulan orang yang membentuk rantaian manusia bagi melindungi pelancong.

Tunisia: Seorang pelancong yang terselamat dalam kejadian pembunuhan beramai-ramai di Tunisia Jumaat lalu mendedahkan usaha berani pekerja hotel tempatan membentuk rantaian manusia di pantai untuk melindungi warga asing di situ daripada ditembak suspek.

Menceritakan detik cemas itu, John Yeoman, 46, berkata pekerja Muslim di Hotel Bellevue memberitahu lelaki bersenjata itu supaya perlu membunuh mereka terlebih dulu jika ingin mengapa-apakan pelancong berkenaan.

Dalam imej yang dimuat naik ke Internet, puluhan lelaki tempatan dilihat bertindak membentuk rantaian manusia bagi melindungi pelancong asing daripada menjadi mangsa tembakan suspek yang yang dikenal pasti pihak berkuasa sebagai Seifeddine Rezgui.

“Lelaki itu memang mengumumkan dia menyasarkan pelancong Barat. Namun pekerja hotel berkenaan menjerit: ‘Langkah mayat kami dulu, tetapi kami Muslim!’

“Mereka begitu berani. Mereka benar-benar orang yang baik,” kata Yeoman.

Sementara itu, Menteri Dalam Negeri Najem Gharsalli berkata, semalam, pihak berkuasa sudah membuat beberapa penahanan berhubung kejadian itu.

“Kumpulan pertama sudah ditahan membabitkan sejumlah orang ramai.

“Mereka dipercayai anggota rangkaian yang bertanggungjawab atas serangan pengganas itu,” katanya. – Agensi/HMetro

Komen


Berita Berkaitan