Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

KPJ anjur kempen Varikos Vena dan penyakit Kronik Vena

Charles (dua kiri) memegang poster kempen 'varikos vena dan vena Penyakit kronik' bersama dengan kakitangan yang terlibat
Charles (dua kiri) memegang poster kempen ‘varikos vena dan vena Penyakit kronik’ bersama dengan kakitangan yang terlibat

KOTA KINABALU- Hospital Pakar KPJ Sabah akan mengadakan kempen kesedaran awam mengenai ‘Varikos Vena dan  penyakit Kronik Vena’ pada 25 Julai bermula 9 pagi hingga 5 petang.

Acara itu akan diadakan di Lobi, Blok A, Hospital Pakar KPJ dan akan dijalankan oleh Dr Charles Lee, perunding plastik dan pakar bedah rekonstruktif dalam pertubuhan itu.

Pada acara itu turut diadakan pemeriksaan ultrasound percuma untuk urat kaki bagi mereka yang mempunyai tanda-tanda klinikal dan gejala penyakit urat, serta memberikan  bahan-bahan pendidikan percuma dan sumber mengenai penyakit itu.

Objektif utama kempen ini adalah untuk meningkatkan kesedaran awam dan meluaskan pemahaman mereka vena varikos dan kepentingan diagnosis serta rawatan perubatan sama seperti penyakit jantung dan penyakit vaskular koronari yang perlu dijalankan.

“Ia bertujuan untuk mendidik orang ramai untuk melibatkan diri dalam penjagaan kesihatan secara profesional dan  keperluan untuk menilai status kesihatan urat untuk mengelakkan penyakit kronik vena termasuk bengkak kaki, perubahan kulit dan ulser,” katanya.

Menurut beliau, risiko kesihatan terlebih dahulu termasuk syarat-syarat seperti Trombosis dalam Vena (DVT) dan Embolisme Pulmonari.

“DVT adalah masalah kesihatan yang penting, risiko kesihatan daripada penyakit vena yang kronik boleh menyebabkan kematian apabila gumpalan darah menghalang aliran darah ke paru-paru, “katanya sambil menambah bahawa kebanyakan masalah kesihatan boleh dielakkan dengan, pemeriksaan kos efektif mudah dengan menggunakan ukuran ultrasound dan pemeriksaan bahagian bawah kaki.

Kempen berkenaan akan dianjurkan bersama oleh Servier Malaysia dan Bauerfeind, serta dilancarkan oleh Timbalan Ketua Menteri Sabah Datuk Yahya Hussin.-Sayangsabah

Komen


Berita Berkaitan