Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Konsert amal bersama Cita Citata

Jelani (kiri) dengan Cita Citata
Jelani (kiri) dengan Cita Citata

KOTA KINABALU: Kemuncak perayaan kaum Rungus Magahau yang sepatutnya diadakan pada hari Isnin 27 Julai ini telah ditangguhkan ke tarikh yang akan ditetapkan kelak.

Walau bagaimanapun, konsert amal masih akan diadakan pada hari itu, di Dewan Masyarakat Tun Mustapha Kudat   di mana Penyanyi terkenal Indonesia Cita Citata akan menghiburkan penonton dengan lagu-lagu popular beliau termasuk lah yang berjodol ‘Sakitnya Tuh disini’ yang telah menarik berjuta-juta hits dalam video YouTube beliau.

Beberapa penyanyi tempatan dari Komuniti Rungus juga akan menunjukkan kehebatan vokal mereka pada majlis itu, jurucakap majlis itu Dato ‘Jelani Hamdan yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri Matunggong, berkata.

“Konsert itu akan bermula pada 7 malam dan kami berharap masyarakat setempat akan datang dan menonton persembahan artis-artis yang berbakat ini,” katanya sambil menambah bahawa hasil daripada konsert itu akan disampaikan kepada mangsa-mangsa bencana alam serta tabung SAMORA.

Pada hari Ahad, 26 Julai, Cita Citata akan berada di 1Borneo untuk bertemu peminatnya, dari jam 3,  Jelani yang juga Presiden SAMORA, berkata.

Menurut beliau, kemuncak perayaan  Magahau akan diadakan pada bulan September ini pada tarikh yang akan diumumkan kemudian.

Beliau berkata pelbagai aspek yang menarik daripada tradisi Rungus akan dipamerkan buat pertama kali kepada kaum lain serta pelancong, “katanya.

Menurut beliau, sambutan itu merupakan perayaan kesyukuran sebab Rungus telah diiktiraf sebagai kumpulan etnik penuh daripada kumpulan sub-etnik di bawah naungan Kadazandusun.

“Kami telah diberi pengiktirafan ini pada bulan Februari tahun ini dan untuk menghayati identiti kami, kami mengambil keputusan untuk menganjurkan perayaan ini yang merupakan ‘Ibu’ semua Perayaan Rungus,” kata beliau sambil menambah bahawa mereka telah mengadakan perayaan ini pada tahun 2009 dan 2010 yang telah mendapat sambutan menggalakkan daripada orang ramai.

Menurut beliau, perayaan ini telah disenaraikan dalam Kalendar Pelancongan Sabah.- Sayangsabah

Komen


Berita Berkaitan