Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Kes Kebakaran Belukar, Hutan Di Labuan Meningkat 170 Peratus

Pemandangan dari udara kebakaran besar hutan yang berlaku di daerah Papar kelmarin.
Pemandangan dari udara kebakaran besar hutan yang berlaku di daerah Papar kelmarin.

LABUAN : Jabatan Bomba dan Penyelamat Labuan merekodkan 136 kes kebakaran belukar dan hutan setakat ini, berbanding hanya 47 bagi tempoh sama tahun lepas, peningkatan sebanyak 170 peratus.

Musim kering yang berlarutan mengakibatkan peningkatan ketara kejadian kebakaran belukar di pulau berkenaan, sekali gus meletakkan anggota pasukan itu dalam keadaan berjaga-jaga sepanjang masa.

Pengarahnya, Zainal Madasin memberitahu Bernama sehingga kini, kebakaran yang berlaku melibatkan tanah terbiar seluas lebih 50 ekar, termasuk kebakaran besar memusnahkan kawasan seluas tiga ekar di Kampung Kerupang.

“Daripada keseluruhan 317 kes itu, 127 adalah kebakaran belukar dan sembilan kebakaran hutan. Tiada kebakaran hutan direkodkan dalam tempoh sama tahun lepas.

“Peningkatan ketara ini berlaku akibat fenomena El-Nino yang dijangka berlarutan sehingga April, dan kami menjangka jumlah kes akan meningkat sekiranya tiada hujan beberapa hari lagi,” kata Zainal.

“Berdasarkan statistik kami, kawasan terjejas termasuk Simpang Langkan, Jalan Bebuloh, Kampung Sungai Bedaun, Kerupang, Jalan Arsat, Jalan Batu Arang dan Kampung Ganggarak. Saya berterima kasih atas kerjasama rapat orang ramai yang memaklumkan kepada kami tentang kejadian kebakaran belukar,” katanya.

Sementara itu, Menteri Kesejahteraan Bandar, Perumahan dan Kerajaan Tempatan Datuk Abdul Rahman Dahlan dalam kenyataan di Kota Kinabalu hari ini, berkata Jabatan Bomba dan Penyelamat Sabah menerima 1,164 panggilan kecemasan mengenai pembakaran terbuka dari 17 Jan hingga 13 Mac tahun ini, bertambah 4.11 peratus.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan