Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

KES JANGKITAN HFMD MENINGKAT 2,611: PENGARAH KESIHATAN SABAH

Dr Christina (kanan) menyampaikan hadiah kepada pemenang salah satu program sempena sambutan Minggu Penyusuan Ibu Sedunia peringkat Sabah. Gambar SNT/Chris Maskilone

KOTA KINABALU: Kes penyakit Tangan, Mulut dan Penyakit Kaki (HFMD) yang dilaporkan di Sabah telah meningkat ke 2,611 setakat Isnin ini tetapi Jabatan Kesihatan Negeri sedang memantau dengan teliti keadaan itu supaya terus mendatar sehingga berlaku penurunan.

Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Christina Rundi berkata, pada masa ini sejumlah 24 taman asuhan kanak-kanak, bilik darjah dan sekolah ditutup kerana wabak HFMD.

Menurutnya, jumlah tertinggi kes yang direkodkan adalah di ibu negeri dengan 564 diikuti Beaufort dengan 393, Penampang dengan 258 dan Sandakan dengan 221.

“Ya, masih ada peningkatan tetapi kami mahu mengekalkan angka itu dan akhirnya menurun,” katanya ketika ditemui selepas merasmikan sambutan Minggu Penyusuan Susu Ibu Sedunia Peringkat Negeri Sabah di Persekutuan Dewan Serbaguna Kompleks Pentadbiran di sini, hari ini.

Katanya, terdapat juga kes-kes yang melibatkan kanak-kanak di bawah umur dua tahun, yang mana didapati dijangkiti oleh adik-beradik mereka yang lebih tua.

Dr Christina menasihatkan orang ramai agar tidak membawa anak mereka yang sakit keluar ke khalayak ramai kerana ia menimbulkan risiko jangkitan kepada kanak-kanak lain.

“Inilah nasihat kami yang biasanya kami beri kepada orang ramai,” katanya, sambil menambah kes jangkitan meningkat apabila nasihat ini tidak diperdulikan.

HFMD adalah penyakit jangkitan virus yang biasanya bermula dengan demam diikuti satu atau dua hari kemudian oleh bintik-bintik atau benjolan berwarna rata yang boleh melepuh, pada tangan, kaki, dan mulut.-SabahNewsToday

Komen


Berita Berkaitan