Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Kerana Tagal

Juaping (kiri depan) menyampaikan surat bantahan kepada Siringan
Juaping (kiri depan) menyampaikan surat bantahan kepada Siringan

KOTA KINABALU: Surat bantahan dari empat buah kampung kepada usaha mengambil alih pengurusan Tagal mereka telah dibentangkan kepada Ahli Dewan Undangan Negeri Paginatan Datuk Siringan Gubat.

Penduduk dari empat buah kampung iaitu, Kampung Taba, Kg Nunuk Ragang, Kg Balisok dan Kg Teopos dalam DUN Paginatan menentang pengambilalihan oleh seorang “Yang Berhormat (YB)” berpangkat “Datuk” yang didakwa mencuba untuk mengambil alih kawalan ke atas Tagal Sungai Liwagu / Liwagu Kegibangan yang diuruskan oleh jawatankuasa itu.

Penduduk dan peserta tagal daripada empat buah kampung tersebut telah menyuarakan bantahan keras terhadap perbuatan Datuk itu yang bertujuan untuk mengambil alih tagal tersebut, membatalkan pendaftaran dan mendaftar semula untuk membolehkan penyertaan untuk 23 buah kampung.

Tagal tersebut telah pun disahkan oleh Jabatan Perikanan Negeri untuk dikendalikan oleh penduduk empat buah kampung kira-kira setahun yang lalu dan tagal tersebut telah menunjukkan kemajuan positif; oleh itu tiada sebab untuk Datuk itu bertindak demikian .

Langkah ini, yang diambil tanpa berunding dahulu dengan jawatankuasa pengendai Tagal tersebut kononnya untuk membolehkan penyertaan 23 buah kampong lain untuk menguruskan Tagal Sungai Liwagu baru / Liwagu Kegibangan.

Menurut jawatankuasa pengurusan, yang diketuai Pengerusi Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung (JKKK) Pengerusi Kg Taba, Juaping Saubin  Datuk berkenaan juga telah mengumumkan pelantikan seorang Pengerusi baharu bagi jawatankuasa tagal yang dicadangkan dalam pertemuan baru-baru ini. Ini telah mengecewakan ahli-ahli dan peserta yang mendakwa hak mereka telah benar-benar diabaikan oleh Datuk berkenaan.

“Orang yang dilantik oleh Datuk sebagai Pengerusi baru pernah mempengerusikan jawatankuasa tagal sebelum ini tetapi gagal untuk membangunkan nya sehingga pendaftaran dibatalkan oleh jabatan yang berkenaan. Jawatankuasa tagal  telah ditubuh lagi dan memperolehi kelulusan dari jabatan untuk mengaktifkan semula tagal tersebut, “Juaping dinyatakan.

Setelah mengusaha tagal tersebut selama setahun, ia bertambah maju tetapi tiba-tiba jawatankuasa dibawah pimpinan Juaping mahu di ganti dan mereka terasa hak-hak mereka di abaikan.

“Setakat ini, status Pengerusi baru masih tidak jelas kerana jabatan berkenaan masih memberi sokongan kepada jawatankuasa tagal yang sedia ada untuk terus mengurus tagal. Datuk itu tidak menerima sebarang mandat untuk membuat apa-apa perubahan kepada Tagal Sungai Liwagu / Liwagu Kegibangan yang diurus oleh empat buah kampung ini. ”

Walau bagaimanapun, Datuk itu masih berusaha meneruskan rancangan nya untuk mengambil alih dan melakukan perubahan  tagal tersebut. Dia dikatakan bermesyuarat tentang isu ini di Pejabat Daerah baru-baru ini.

Juaping, bersama-sama dengan ahli-ahli jawatankuasa tagal dan peserta yang telah berikrar untuk berdiri teguh dan mempertahankan hak-hak mereka atas tagal tersebut.

Bantahan mereka terhadap rancangan Datuk tersebut telah disampaikan kepada Menteri Pembangunan Sumber dan Teknologi Maklumat

Datuk Siringan Gubat, yang juga Ahli Dewan Undangan Paginatan, oleh Juaping dan ahli-ahli jawatankuasa serta peserta Tagal, di Kementerian di Wisma Bandaraya di sini .

Juaping dan jawatankuasa beliau melahirkan rasa tidak puas hati mereka kepada Siringan semasa lawatan itu, yang menyatakan bahawa rancangan itu, jika berjaya dilaksanakan, akan membolehkan penglibatan 19 buah kampung lain yang terletak di sepanjang bahagian Sungai Liwagu. Menurutnya ini tidak adil kerana kebanyakan kampung itu juga mempunyai tagal mereka masing-masing.

“Ada di antara ahli jawatankuasa tagal kami yang telah menghadiri mesyuarat yang dipengerusikan oleh Datuk berkenaan dan kami cuba untuk meminta penjelasan dan menyuarakan bantahan kami untuk rancangan itu tetapi kami sama sekali diabaikan. Tiada sebab atau alasan bagi mereka untuk melakukan perubahan kepada sistem tagal ini atau sebab-sebab kita seolah-olah diketepikan oleh beliau, “kata beliau.

Juaping berkata beliau seterusnya mengadakan mesyuarat pada 26 Jun di mana mereka sebulat suara bersetuju untuk membantah rancangan Datuk itu untuk membatalkan pendaftaran tagal dan mendaftar semula sebagai Tagal Sungai Liwagu / Liwagu Kegibangan dan ditangani s23 buah kampung.

“Bagi kami, penciptaan cadangan Tagal Sungai Liwagu / Liwagu Kegibangan oleh 23 Kampung tidak melalui proses yang betul. Ia jelas melanggar undang-undang dan tidak sah. Kami akan berpegang kepada keputusan kami dan terus mengusaha tagal kami seperti biasa, “katanya.

“Ia adalah sangat tidak adil kepada kami sebab bila tagal tersebut menampakkan kemajuan, atas usaha kami, seseorang yang pernah membantah pengujudan tagal ini tampil diri untuk mengambil alih atas  sebab-sebab yang tidak kita ketahui. Beliau juga merancang untuk membatalkan jawatankuasa ini dan menggantikannya dengan sebuah jawatankuasa baru, “kata Juaping, sambil menambah bahawa beliau berharap Siringan boleh membantu mereka untuk menyelesaikan perkara itu.

Siringan, yang sebenarnya telah merasmikan pelancaran Tagal Sungai Liwagu / Liwagu Kegibangan oleh empat buah kampung kira-kira setahun yang lalu, menyokong Jawatankuasa tagal yang diterajui Juaping dan memberi jaminan untuk membantu mereka sepenuhnya.-Sayangsabah

Komen


Berita Berkaitan