Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Kerajaan China Hantar Pakar Sertai Operasi Cari QZ8501

aa

BEIJING – Kerajaan China menghantar beberapa pakar penerbangan dan sebuah kapal penyelamat bagi membantu Indonesia serta beberapa negara dalam misi mencari kotak hitam pesawat AirAsia QZ8501 yang terhempas di Laut Jawa pada 28 Disember lalu.

Pentadbiran Penerbangan Awam China dalam satu kenyataan semalam memberitahu bahawa, pasukan pakar itu dihantar selepas mendapat permintaan daripada kerajaan Indonesia.

Kementerian Pengangkutan China pula dalam satu kenyataan berasingan berkata, sebuah kapal penyelamat, South Sea Rescue 101, telah meninggalkan bandar Haikou dan dijangka tiba di lokasi carian pada 9 Januari ini.

Sebuah lagi kapal penyelamat diletakkan dalam keadaan bersedia sekiranya diperlukan.

Pesawat milik AirAsia Indonesia itu hilang dari radar kira-kira 40 minit selepas berlepas dari Surabaya, Indonesia menuju ke Singapura.

Pesawat Airbus A320-200 yang membawa seramai 162 penumpang dan kru berlepas dari Surabaya pada pukul 5.20 pagi waktu tempatan pada 28 Disember lalu dan dijadualkan tiba di Lapangan Terbang Changi, Singapura pada 8.30 pagi hari yang sama.

Kali terakhir pesawat itu berhubung dengan Menara Kawalan Trafik Udara pada 6.12 pagi waktu Indonesia (7.12 pagi waktu Malaysia).

Pesawat itu dinaiki 155 warga Indonesia, tiga warga Korea Selatan dan masing-masing seorang warga Singapura, Malaysia, United Kingdom dan Perancis.

Pesawat itu dipercayai terhempas ke dalam Laut Jawa dekat Pulau Belitung, Indonesia selepas menempuh cuaca buruk.

Sehingga kini 37 mayat penumpang berjaya dijumpai oleh pasukan penyelamat. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan