Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,502

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Kementerian Pendidikan Tinggi Tetap Tak Iktiraf UEC

3:22pm 07/11/2015 Pak Roshan 80 views Mutakhir,Pendidikan

mary yap

PUTRAJAYA – Kementerian Pendidikan Tinggi tetap dengan pendiriannya tidak mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC) sebagai syarat kemasukan ke universiti awam.

Bagaimanapun, Timbalan Menteri Pendidikan Tinggi Datuk Mary Yap Kain Ching berkata kementerian itu sedia menimbang kedudukan UEC jika kurikulumnya memenuhi keperluan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

Ketika menjelaskan pendirian kementerian itu untuk terus tidak mengiktiraf UEC, beliau berkata UEC tidak selaras dengan kurikulum kebangsaan seperti yang ditakrifkan dalam Akta Pendidikan 1996.

Selain standard komponen Bahasa Malaysia UEC tidak setaraf dengan standard dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM), liputan kurikulum sejarah UEC bagi sejarah negara ini juga tidak mencukupi, katanya dalam kenyataan di sini hari.

Beliau berkata syarat umum bagi kemasukan ke sesebuah universiti awam ialah lulus SPM dengan kepujian dalam Bahasa Melayu.

Menurut beliau, kementerian itu menyedari tentang wujudnya saranan daripada pelbagai pihak agar UEC diiktiraf sebagai kelayakan sah untuk kemasukan ke universiti awam.

Pada September, Ketua Menteri Sarawak Tan Sri Adenan Satem mengumumkan Sarawak akan mengiktiraf UEC dan pemegang sijil itu boleh memohon jawatan dalam perkhidmatan awam negeri berkenaan.

Pemegang UEC juga layak mendapat pinjaman kerajaan negeri untuk melanjutkan pengajian, katanya. – BERNAMA

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan