Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Kembar Tiga Tak Dapat Kewarganegaraan

kembar

SINGAPURA- Anak bongsu mempunyai tahi lalat di kaki kanannya. Yang sulong mempunyai tanda lahir di kaki kanannya, manakala yang pertengahan juga mempunyai tanda pada kaki kanannya, tetapi di tempat yang berbeza. Itulah bagaimana Puan Ning Lei 35, memberitahu mengenai anaknya yang juga kembar tiga.

Telinga dan hidung mereka kelihatan sama seperti bapa mereka, katanya. Adik-beradik yang lahir di Hospital Kanak-kanak dan Wanita KK pada bulan Julai, juga mempunyai satu lagi perkara yang sama iaitu seorang pun daripada mereka tidak diberikan kewarganegaraan. Puan Ning, seorang warga China, tidak dapat menghubungi suaminya yang merupakan warga Singapura sejak April.

Tetapi dia memerlukan kad pengenalan untuk melengkapkan pendaftaran kelahiran anaknya. Di bawah Perlembagaan Singapura, seorang anak yang lahir di sini boleh memohon kewarganegaraan jika ibu bapanya telah berkahwin dan sekurang-kurangnya salah seorang ibu atau bapa ialah warga Singapura. Pada tahun 2013,  30% daripada semua perkahwinan yang melibatkan sekurang-kurangnya seorang warga Singapura adalah untuk bukan pemastautin.

“Dia tidak menjawab mahupun membalas panggilan saya,” kata Puan Ning, yang menurut sijil perkahwinan beliau, dikahwinkan GNG Cher Kang 35, pada Ogos tahun lepas. Beliau berkata mereka bertemu melalui rakan bersama di sebuah kelab Chinatown pada Mei tahun lepas. “Saya suka dia kerana dia adalah seorang lelaki yang mudah dengan hati yang baik,” katanya.

Apabila suaminya gagal hadir untuk perbicaraan, mahkamah telah mengeluarkan waran tangkap. “Saya mahu anak perempuan saya mendapat kewarganegaraan Singapura. Ia adalah hak kelahiran mereka,” katanya.

“Kanak-kanak di sini juga mendapat pendidikan yang lebih baik dan manfaat kesihatan.” Dia melahirkan anak perempuannya melalui pembedahan caesarean.

Bagi kes-kes di mana keturunan kanak-kanak dipertikaikan, kedua-dua ibu bapa akan diperlukan untuk menyelesaikan perkara itu. Puan Ning, yang mendapat bantuan daripada gereja, kini tinggal di rumah kawannya bersama ibu dan tiga kembarnya. Dia berada di sini pada jangka pendek dan perlu ke ICA dengan ibunya setiap dua minggu untuk melanjutkan penginapan mereka disini. -MYNEWSHUB.CC

 

triplets_04

Komen


Berita Berkaitan