Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Keamanan dan kemakmuran hasil kestabilan kerajaan

Pairin sedang menyampaikan ucapan
Pairin sedang menyampaikan ucapan

KOTA KINABALU:  Ketua Menteri Sabah Datuk Seri Musa Aman semalam menyifatkan keamanan, kemakmuran dan kemajuan dinikmati Sabahsekarang adalah hasil daripada kerajaan yang stabil.

Justeru, Musa menyeru rakyat Sabah dan semua pihak berkaitan supaya berganding bahu mengekalkan kestabilan politik, kemakmuran ekonomi,
pertumbuhan sosial dan perpaduan di negeri ini.

“Kerajaan yang rapuh tidak memungkinkan kita menikmati apa yang kita ada hari ini. Kita memerlukan sokongan rakyat untuk memastikan semua dasar dan program kerajaan berjaya dilaksanakan di negeri ini, khususnya melindungi kepentingan generasi akan datang,” katanya pada majlis pelancaran Festival Tahunan Sambutan Krismas Gaya ke-11 di Lintasan Deasoka di sini.

Teks ucapan Musa dibacakan oleh Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Infrastruktur negeri, Tan Sri Joseph Pairin Kitingan.

Festival selama empat hari itu dianjurkan oleh Dewan Bandaraya Kota Kinabalu dan Majlis Gereja-gereja Sabah (SCC).

Musa berkata keupayaan untuk hidup bersama secara harmoni dalam masyarakat terdiri daripada pelbagai budaya dan agama seperti di Sabah membolehkan rakyat menyambut setiap perayaan dalam suasana aman dan toleransi.

“Ini salah satu faktor menjadikan Sabah contoh terbaik kepada seluruh negara tentang bagaimana rakyat daripada berbilang bangsa dan agama dapat hidup bersama secara hormat menghormati dan harmoni.

“Halangan terbesar kepada perpaduan ialah sikap negatif terhadap orang lain. Saya percaya melalui sambutan Krismas yang kita adakan setiap tahun, tiada sekatan bagi perpaduan, semangat muhibah dan persefahaman yang wujud antara kita selama ini,” katanya.

Pada majlis itu, satu kempen amal dilancarkan untuk mengutip dana bagi empat rumah kebajikan di Sabah.

Aktiviti lain yang diadakan, antaranya pertunjukan bunga api, persembahan koir oleh kumpulan daripada Dewan Bandaraya Kota Kinabalu, pertunjukan pentas dan penyampaian sumbangan Krismas oleh isteri Pairin, Puan Sri Genevieve Kitingan kepada 60 kanak-kanak. -BERNAMA

pix5

Komen


Berita Berkaitan