Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Jumlah Pendaki Gunung Kinabalu Pada Dis-Jan Dihadkan Sehingga 120 Orang

gunung

KOTA KINABALU : Bilangan pendaki Gunung Kinabalu dihadkan kepada 100 hingga 120 orang sehari untuk tempoh dua bulan bagi pendakian percubaan apabila ia dibuka kepada orang ramai mulai 1 Dis ini.

Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar Sabah Datuk Seri Masidi Manjun berkata ia bagi memastikan kemudahan pendakian yang disediakan serasi dengan pendaki selain mengenal pasti sebarang kelemahan sepanjang tempoh percubaan itu.

“Laluan baharu dari Laban Rata ke Sayat-Sayat ke puncak Gunung Kinabalu menggantikan laluan lama yang rosak akibat gempa bumi Jun lalu sudah siap sepenuhnya untuk digunakan.

“Laluan dari Kota Belud (ke puncak Gunung Kinabalu) pula cuma akan siap pada bulan Februari tahun depan,” katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar mengenai Kunang-Kunang dan Kelestarian Pelancongan anjuran Fakulti Perniagaan, Ekonomi dan Perakaunan Universiti Malaysia Sabah (UMS) di sini Isnin.

Sebelum ini, aktiviti pendakian ke Gunung Kinabalu ditutup sejak 5 Jun lalu berikutan kejadian gempa bumi berukuran 5.9 pada skala Richter yang telah mengorbankan 18 pendaki termasuk malim gunung.

Pada 1 Sept lepas, sebahagian Gunung Kinabalu telah dibuka semula kepada para pendaki secara rasmi, bagaimanapun pendakian hanya dibuka sehingga ke Laban Rata kerana laluan ke puncak masih ditutup berikutan kerja penambahbaikan sedang dijalankan.

Masidi berkata walaupun pendaftaran untuk mendaki gunung tersebut begitu menggalakkan terutamanya daripada pendaki tempatan, namun jumlah pendaki perlu dihadkan bagi memastikan keadaan sentiasa terkawal.

“Pertimbangan utama kita ialah keselamatan pendaki,” tegasnya.

— BERNAMA

 

Komen


Berita Berkaitan