Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

JENAZAH NIK AZIZ DISEMADIKAN SEBELAH PUSARA BAPA

Bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pulau Melaka pada jam 10.55 pagi, sebentar tadi. - Foto Khairull Azry Bidin
Bekas Menteri Besar Kelantan, Datuk Nik Aziz Nik Mat selamat dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Pulau Melaka pada jam 10.55 pagi, sebentar tadi. – Foto Khairull Azry Bidin

KOTA BAHARU, 13 Feb : Jenazah Allahyarham bekas Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat selamat disemadikan di Tanah Perkuburan Islam Pulau Melaka di sini hari ini.

Jenazah dikebumikan sekitar 11.30 pagi bersebelahan kubur bapanya Nik Mat Raja Banjar yang meninggal dunia kira-kira 40 tahun lepas.

Menteri Besar Kelantan Datuk Ahmad Yakob, Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan beberapa pemimpin tertinggi PAS lain menyertai ribuan rakyat hadir mengiringi jenazah ke tanah perkuburan.

Terdahulu, solat jenazah dilangsungkan di Masjid Pulau Melaka di sini pada 10 pagi, diimamkan Abdul Hadi.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak hadir di masjid itu bagi memberi penghormatan terakhir serta menyertai solat jenazah.

Menteri Besar Selangor Mohamed Azmin Ali, Menteri Besar Kedah Datuk Seri Mukhriz Tun Dr Mahathir, Timbalan Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Mohd Amar Nik Abdullah, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub, Anggota Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah adalah antara orang kenamaan yang memberi penghormatan terakhir.

Penasihat DAP Lim Kit Siang dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Engturut hadir.

Jenazah Nik Abdul diusung oleh anak-anaknya ke tanah perkuburan berkenaan. Allahyarham Nik Abdul Aziz meninggal dunia di kediamannya di Pulau Melaka di sini pada 9.40 malam tadi.

Allahyarham Nik Abdul Aziz yang juga anggota Dewan Undangan Negeri Chempaka dibawa pulang dari Hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian, pada  8.40 malam.

Allahyarham dirawat di hospital berkenaan sejak 19 Jan lepas kerana kanser prostat dan keadaan kesihatannya kian merosot sejak Disember tahun lepas. — BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan