Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

‘Jangan cap saya rasis kerana bela Bumiputera’

ismail sabri

PUTRAJAYA – Anggota Majlis Tertinggi Umno Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata, beliau tidak seharusnya dicap sebagai rasis semata-mata kerana beliau menyuarakan kepentingan Melayu dan Bumiputera.

Menteri Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah itu menegaskan beliau akan terus membela nasib orang Melayu dan Bumiputera tanpa menindas kepentingan kaum lain.

“Mungkin saya telah dicop rasis tetapi prinsip saya senang…kita bela kaum kita dan jangan tindas kaum lain. Selagi itu dilakukan, bagi saya tidak ada salah dengan apa yang saya lakukan.

“Jika pemimpin Cina mahu bercakap mengenai kaum tersebut, silakan, tiada masalah tetapi bila saya sebut tentang Melayu jangan anggap saya rasis,” katanya mengulas kenyataan anggota jawatankuasa pusat MCA Datuk Lua Choon Hann semalam yang menuduhnya menggunakan isu rokok elektronik atau vape sebagai isu perkauman.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas melancarkan majlis konvokesyen Kolej Universiti Agrosains Malaysia kali ke-14 di Pusat Konvensyen Antarabangsa Putrajaya di sini hari ini.

Ismail Sabri berkata, sebagai rakan komponen Barisan Nasional, MCA sepatutnya memahami tanggungjawab beliau sebagai pemimpin Umno dalam membantu kaum Melayu kerana begitu juga dilakukan oleh parti komponen lain untuk kaum masing-masing.

Katanya Umno tidak ada masalah jika MCA cuba berbuat sesuatu untuk kaum Cina malah adakalanya sedia bekerjasama untuk tujuan itu.

Ismail Sabri menggesa Lua berhenti melabelkan dirinya sebagai rasis sebaliknya fokus kepada usaha menarik lebih ramai pengundi Cina menyokong MCA  dan BN.

Beliau berharap Kementerian Kesihatan dapat segera bertemu dan berbincang bersama peniaga-peniaga vape, bagi mencari penyelesaian terbaik terhadap isu berkenaan. – Bernama

Komen


Berita Berkaitan