Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

IMAM Hantar Dua Tan Barang Keperluan Kepada Mangsa Banjir

Para sukarelawan Islamic Medical Association of Malaysia Response and Relief Team (IMARET) melakukan pendaftaran masuk barangan perubatan serta keperluan asas untuk dihantar ke Kota Baharu bagi misi bantuan mangsa banjir dengan menggunakan pesawat Malindo Air di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) di sini hari ini. - Foto BERNAMA
Para sukarelawan Islamic Medical Association of Malaysia Response and Relief Team (IMARET) melakukan pendaftaran masuk barangan perubatan serta keperluan asas untuk dihantar ke Kota Baharu bagi misi bantuan mangsa banjir dengan menggunakan pesawat Malindo Air di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (KLIA2) di sini hari ini. – Foto BERNAMA

SEPANG – Persatuan Perubatan Islam Malaysia (Imam) hari ini menghantar sebanyak dua tan barangan berupa makanan, minuman, lampin pakai buang, tuala wanita serta ubat-ubatan kepada mangsa banjir di pantai timur.

Sumbangan dihantar pagi tadi dengan kerjasama syarikat penerbangan Malindo Air yang menyediakan pesawat komersial Malindo jenis 737-900ER.

Presiden Imam Dr Azlan Helmy Abd Samat berkata semua barangan tersebut yang bernilai RM8,000 adalah hasil sumbangan orang ramai yang dikumpul sejak lima hari lepas.

Beliau berkata bantuan hari ini turut melibatkan tiga doktor dengan dua daripada mereka dihantar ke Terengganu dan seorang ke Kelantan dengan menaiki pesawat penerbangan Firefly.

FW354480_PTJ06_261214_IMARE

“Kita telah memberikan bantuan sejak 3 minggu lepas (3 Dis) termasuk bantuan doktor serta barangan keperluan lain seperti air mineral,” katanya kepada pemberita ketika ditemui di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur 2 (klia2) di sini hari ini.

Katanya bantuan yang telah diberikan setakat ini mencecah hampir 10 tan barangan keperluan yang bernilai RM40,000 hasil sumbangan orang ramai.

Sementara itu, Pengurus Sokongan Pemasaran Malindo Air Azman Zanoo berkata bantuan penghantaran itu adalah sebahagian daripada inisiatif tanggungjawab sosial korporat (CSR) syarikat bagi membantu mereka yang memerlukan.

“Sejak Selasa lepas, Malindo Air memperuntukkan ruang kargo dalam pesawat komersialnya yang boleh memuatkan kira-kira dua tan barangan untuk dihantar kepada mangsa banjir di pantai timur,” katanya. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan