Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Hari Raya mengeratkan perpaduan

Japiril (tiga dari kanan) bersama isteri dan adik-beradik nya
Japiril (tiga dari kanan) bersama isteri dan adik-beradik nya

SAMBUTAN Hari Raya, mampu meningkatkan persahabatan dan perpaduan serta toleransi dan persefahaman di kalangan rakyat.

Lawatan dan perjumpaan dalam acara-acara seperti rumah terbuka  membolehkan tuan rumah dan tetamu mereka berama mesra.

Di Sabah toleransi agama dan persefahaman adalah budaya dan Hari Raya merupakan satu perayaan di mana semua warga meraikan bersama-sama tanpa apa-apa rizab.

Ini jelas kelihatan bila Japiril Suhaimin, seorang usahawan dan aktivis sosial telah mengadakan rumah terbukanya dirumah keluarga bersama-sama saudara adik-beradik nya.

Katanya adalah satu kebiasaan bagi dia dan adik-beradiknya untuk  berkumpul di rumah yang besar di Kampung Dampisung, Kundasang itu dan mengadakan majlis Hari Raya bersama.

“Kami telah melakukan ini selama bertahun-tahun,” kata beliau sambil menambah bahawa tiga majlis perkahwinan telah diadakan di sana semasa sambutan Hari Raya.

Sebenarnya ini memotong kos sambutan yang besar di samping memastikan sahabat handai dan ahli keluarga dapat meraikan bersama-sama. Menurut beliau, sambutan itu juga memastikan bahawa orang-orang di kawasan itu berkumpul bersama-sama dan makan, tanpa mengira agama dan latar belakang etnik serta orientasi politik.

“Tetamu saya antara lain termasuk pemimpin pembangkang dan penyokong kuat parti komponen BN, dan kita semua duduk bersama dan bercakap tentang pelbagai perkara,” katanya.

“Dengan suasana yang santai kita boleh bercakap tentang apa-apa perkara atau subjek tanpa tegang atau tidak selesa,” katanya.

Menyentuh tentang gempa bumi yang menjejaskan suasana perayaan kepada yang terlibat, Japiril berkata  ia adalah satu peristiwa malang dan beliau melahirkan rasa simpati kepada semua yang berkenaan. -Sayangsabah

Seorang tetamu dengan juadah Hari Raya
Seorang tetamu dengan juadah Hari Raya

Komen


Berita Berkaitan