Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

GREAT 2017: Usahawan Sabah didedahkan kepada pasaran Semenanjung Malaysia

Hashim (dua dari kiri) menyempurnakan majlis pra pelancaran GREAT 2017, disini, hari ini. Turut kelihatan, Dr. Aminuddin (kanan),Ashran (kiri) dan Zahrain (dua dari kanan).

KOTA KINABALU: Program Gabungan Rakan Entrepreneur Aspirasi Terhebat (GREAT) 2017 bakal mendedahkan usahawan- usahawan sedia ada di negeri ini kepada pasaran dan permintaan perniagaan yang terdapat di Semenanjung Malaysia.

Program yang berlansung selama dua hari bermula 6 sehingga 7 Mei 2017 itu dijangka akan dirasmikan oleh Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak di

Pengarah Unit Strategi Nasional (NSU), Datuk Dr. Aminuddin Hassim berkata semua pihak khususnya masyarakat setempat perlu terlibat dalam semua sektor termasuklah sektor Perusahaan Kecil dan Sederhana (PKS).

” Pada tahun 2050, pihak kerajaan ingin melonjakkan sumbangan sektor (PKS) kepada 60 hingga 70 peratus dalam mewujudkan peluang pekerjaan di negara ini,” katanya pada majlis pra pelancaran GREAT 2017, dekat sini, hari ini.

Selain itu, Aminuddin berkata sektor PKS di negeri ini perlu diberikan tumpuan kerana ia memberi sumbangan besar kepada pembangunan ekonomi di Sabah.

“Kita berharap agar negeri Sabah dapat melonjakkan lagi kewujudannya dalam sektor PKS dan juga sektor- sektor lain seperti industri pertanian, seni dan budaya dan pelancongan,” katanya.

Tambahnya, Program GREAT 2017 merupakan satu usahasama antara Kementerian Kewangan dan Malaysia Global Innovation and Creativity Centre (MaGIC) bagi melengkapkan ekosistem keusahawanan dan memperhebatkan serta melonjak sektor- sektor keusahawanan ke peringkat yang seterusnya.

“Mereka yang berminat boleh mendaftar bermula hari ini dan boleh melayari laman sesawang www.gogreat.my untuk maklumat lanjut,”katanya

Sementara itu, Ketua Pejabat Pembangunan Keusahawanan Nasional (NEDO), Mohd. Zahrain Mohd Nor berkata program itu dapat mewujudkan sebuah platform yang mencerminkan kepada ekosistem keusahawanan di negeri ini.

“Terdapat banyak aktiviti yang akan dijalankan semasa program itu termasuklah gerai pameran keusahawanan dan bengkel dimana dapat memberi latihan berkenaan keusahawanan kepada para peserta.

“Berdasarkan kejayaan GREAT yang diadakan di Kuching, Sarawak tahun lalu, pihak kami mensasarkan lebih 5,000 usahawan dan bakal usahawan menyertai program ini,” katanya.

Hadir sama, Setiausaha Tetap Kementerian Pembangunan Perindustrian, Datuk Hashim Paijan dan Ketua Pegawai Eksekutif MaGIC, Ashran Dato’ Ghazi. Oleh Elezebeth Esther/SayangSabah

Komen


Berita Berkaitan