Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,506

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Gempa susulan landa New Zealand

9:48am 15/11/2016 Pak Roshan 524 views Global
SEORANG wanita bersama bayinya di depan rumah mereka yang rosak teruk akibat gempa bumi. - AFP

SEORANG wanita bersama bayinya di depan rumah mereka yang rosak teruk akibat gempa bumi. – AFP

Wellington: Gempa bumi susulan kuat melanda New Zealand termasuk sekuat 6.2 magnitud di Pulau Selatannya, beberapa jam selepas gegaran kuat menyebabkan sekurang-kurangnya dua orang terbunuh selain mencetuskan tsunami.

Pasukan kecemasan menaiki helikopter ke kawasan yang menjadi pusat asal gempa 7.8 magnitud yang melanda sejurus selepas tengah malam semalam, kira-kira 91 kilometer di timur laut Christchurch.

Gegaran 6.2 magnitud itu dicatatkan kira-kira jam 1.45 petang (waktu tempatan) dan yang paling kuat daripada beberapa gempa susulan di negara Pasifik Selatan itu.

Christchurch, bandar terbesar di New Zealand masih belum pulih daripada gempa bumi pada 2011 dengan magnitud 6.3 yang mengorbankan 185 orang.

Semalam, talian elektrik dan komunikasi terputus, sementara jalan raya rosak teruk.

Sementara itu, Perdana Menteri John Key dalam sidang media dari bilik bawah tanah di Parlimen mengaku kos pembaikpulihan akan menelan belanja tinggi terutama untuk memperbaiki jalan serta infrastruktur.

Amaran tsunami dikeluarkan susulan gempa bumi itu dan Wellington serta Christchurch dibadai ombak besar. Namun, tiada lagi amaran tsunami selepas gempa susulan berukuran 6.2 magnitud semalam. – Reuters/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan