Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Edar Ganja: Pekerja Ladang Dijatuhi Hukuman Gantung

edarganja

ALOR SETAR: Seorang pekerja ladang ternakan dijatuhi hukuman gantung sampai mati oleh Mahkamah Tinggi di sini selepas didapati bersalah mengedar 1,997.24 gram ganja, dua tahun lepas.

Pesuruhjaya Kehakiman Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab menjatuhi hukuman itu terhadap Naim Muhammad Zaki, 27, setelah mendapati keterangan pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah terhadap kes pendakwaan.

“Saya telah mempertimbangkan keterangan pembelaan dan mendapati ia tidak boleh dipercayai kerana ia direka untuk mengetepikan pertuduhan dan tidak menimbulkan apa-apa keraguan yang munasabah,” katanya Isnin.

Naim didakwa melakukan kesalahan itu di tepi warung laksa Mambo, Taman Sejahtera, Lunas di Kulim pada 5.15 petang, 14 Mac 2012.

Dia didakwa mengikut Seksyen 39 B(1)(a) Akta Dadah Berbahaya 1952 dan dihukum mengikut Seksyen 39B(2) akta sama yang membawa hukuman mati mandatori.

Pendakwaan dikendalikan Ketua Unit Pendakwaan, Salim [email protected] dan tertuduh diwakili peguam Muhamad Asri Abdul Hamid.

Photo – www.kosmo.com.my

Komen


Berita Berkaitan