Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,503

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Dubai beli 20 pek jet

8:49am 17/11/2015 Pak Roshan 26 views Global
JET pek

JET pek

Dubai: Pasukan bomba Dubai akan dilengkapkan dengan 20 kelengkapan pek jet untuk memudahkan mereka memadamkan kebakaran di tingkat atas di bangunan tinggi.

Perkara itu didedahkan oleh sebuah syarikat penerbangan New Zealand.

Pesawat itu boleh berada di udara lebih 45 minit dan mencapai ketinggian kira-kira 1,000 meter, membolehkan pengendalinya memadamkan kebakaran seperti yang berlaku di bangunan Dubai Marina pada 21 Februari lalu.

Menurut Martin Aircraft Company Limited (Martin Aircraft), ia menandatangani perjanjian dengan Pertahanan Awam Dubai untuk membekalkan pek jet itu, termasuk dua simulator dan operasi sokongan dan latihan.

Pegawai tidak memberitahu kos pesanan itu.

Bagaimanapun, dengan setiap satu jet pak berharga AS$250,000 (RM1.2 juta), perjanjian itu mungkin mencecah Dh18.3 juta (RM22 juta), tidak termasuk kos tambahan.

Dalam kenyataannya, Martin Aircraft berkata, perjanjian urusniaga itu ditandatangani pada 9 November lalu ketika Pameran Udara Dubai.

Pengarah Operasi Pertahanan Awam Dubai Leftenan Kolonel Ali Hassan Al Mutawa berkata, penggunaan pek jet itu amat penting ketika Dubai meneruskan pembinaan bangunan pencakar langit.

Penghantaran jet pek itu dijangka bermula tahun depan.- Agensi/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan