Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

‘Dia tanya bila nak pulang’

ambank

SHAH ALAM: “Kak Ita (Norazita Abdul Talib) bergerak dan berpusing ke arah saya sebelum rebah,” kata seorang kakitangan AmBank, Ifasri Wahyuni Mansur, 21, ketika memberi keterangan di Mahkamah Tinggi, di sini, semalam, dalam perbicaraan pembunuhan seorang kakitangan bank, 23 Oktober tahun lalu.

Menurut Ifasri Wahyuni, pada petang sebelum kejadian, hanya ada empat kakitangan bank di dalam premis itu iaitu Arzanna Abdullah (Kak Ana), Norazita (Kak Ita), Laila Azwa dan seorang pengawal keselamatan iaitu tertuduh La Ode Ardi Rasila, 36.

“Tertuduh datang ke kawasan mesin fotostat di bahagian belakang bank dan bertanyakan soalan yang pelik. Dia (La Ode) bertanya bila saya mahu pulang dan dan sama ada lama lagi hendak siap kerja kerana dia (La Ode) ada perkara perlu dilakukan. Tidak lama kemudian saya mendengar bunyi kuat dan nampak asap keluar ketika sedang melakukan pemfailan di kaunter operasi.

“Saya pusing ke belakang dan nampak Kak Ana terjatuh dekat pintu bilik simpanan wang, dia minta saya untuk tengokkan Kak Ita yang sudah terbaring, tetapi tertuduh mengacukan ‘pump gun’ dan arahkan saya masuk ke kaunter operasi,” katanya.

Ifasri Wahyuni memberitahu mahkamah selepas mengikut arahan tertuduh masuk ke kaunter operasi, Arzanna sekali lagi memintanya melihat keadaan Norazita.

“Ketika itu saya sekali lagi masuk ke bilik simpanan dan melihat La Ode mengambil beg hitam dan ‘pump gun’ sebelum beredar. Ketika itu saya lihat Kak Ita masih bergerak. Dia berpusing ke arah saya dan Laila Azwa sebelum rebah dan tidak bergerak lagi,” katanya yang juga saksi kesembilan pada perbicaraan hari kedua kes pembunuhan Norazita di Mahkamah Tinggi, di sini, semalam.

Komen


Berita Berkaitan