Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Cicak tokek lekat di bibir

GAMBAR menunjukkan seorang budak lelaki menangis sambil memegang cicak tokek yang menggigit bibirnya.
GAMBAR menunjukkan seorang budak lelaki menangis sambil memegang cicak tokek yang menggigit bibirnya.

Jakarta: Seorang budak lelaki terpaksa menahan kesakitan apabila bibirnya digigit cicak tokek selepas dia cuba mencium reptilia berkenaan.

Gambar budak lelaki berusia 10 tahun menangis dengan seekor cicak tokek tergantung di bibirnya mula viral di Internet selepas dimuat naik di laman Facebook beberapa hari lalu.

Lokasi kejadian tidak dinyatakan, tetapi cicak berkenaan dikatakan menggigit bibir budak itu selepas dia mencium haiwan berkenaan.

Bagaimanapun, pemilik gambar itu tidak memberitahu bagaimana budak lelaki itu melepaskan bibirnya daripada cicak berkenaan.

Gambar itu juga mencetuskan pelbagai reaksi daripada pengguna Facebook yang memberi pelbagai cara untuk melepaskan gigitan haiwan berkenaan.

“Kasihan anak kecil ini digigit Tokek. Tunggu bunyi petir barulah tokek ini lepaskan gigitannya,” kata pengguna dikenali sebagai Nur Sidik.

Seorang lagi pengguna, Marlinda Thea pula memberitahu, ada beberapa cara untuk melepaskan gigitan cicak berkenaan tanpa menyakiti haiwan itu.

“Letakkan haiwan itu di tanah dan biarkan ia tenang. Dia pasti melepaskan gigitan.

“Cara kedua, letak tokek itu di atas dan picit perutnya perlahan-lahan sehingga ia membuka mulut,” katanya. – Agensi/HMetro

Komen


Berita Berkaitan