Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Bunuh keluarga kerana hutang

bunuh keluarga

Paris: Seorang kaki judi sanggup membunuh isterinya yang sarat mengandung dan dua anak bagi menyelamatkan mereka daripada diseksa lintah darat.

 

Tunde Keri, 36, dan dua anak lelakinya Toni, lima, dan Rafael yang berusia 18 bulan ditemui mati di kediaman mereka di Val-de-Marne berhampiran Paris selepas ahli keluarga gagal menghubungi wanita itu.

 

Pekerja binaan, Florin Sebastian Balan, 38, yang berpindah ke Perancis dari Romania bersama-sama keluarganya pada 2012, kemudian ditangkap dan dikatakan memberitahu polis, keluarganya diancam lintah darat.

Mayat kanak-kanak berkenaan ditemui dengan leher mereka dikelar sementara Tunde yang hamil tujuh bulan luka di dada dan leher.

 

Polis mula melancarkan siasatan selepas menerima maklumat daripada kakak dan abang ipar wanita itu di Romania.
Jurucakap polis Luc Poignant berkata: “Kerana Tunde hamil tujuh bulan, abang iparnya menyangka dia mungkin ke hospital.

“Tetapi mereka semakin resah apabila tiada sesiapa menjawab telefon.

Hasil siasatan polis menunjukkan Balan berhutang sehingga £30,000 (RM161,000) kepada lintah darat.

Seorang ahli keluarga di Romania berkata, Balan ketagih judi.

“Dia sentiasa meminjam wang dan akhirnya terpaksa meminjam dari kumpulan penjenayah. Dia pernah diberi amaran mereka akan menyeksa isteri dan keluarganya jika dia tidak menjelaskan hutang itu.

“Jelas sekali Balan tidak boleh berfikir dengan waras. Mungkin dia bertindak untuk menyelamatkan keluarganya dari diseksa lebih teruk,” katanya.

Ibu Tunde, Rozalia berkata, anaknya sudah berkahwin 16 tahun dan dia tidak pernah mengadu rumah tangga mereka bermasalah. – Agensi

Komen


Berita Berkaitan