Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

11,796

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

Budak 3 Tahun Jual Kacang Seorang Diri, Wanita Ini Mencari Ibunya, Rupa-Rupanya..

9:47pm 05/11/2016 Pak Roshan 14534 views Aktiviti,Mutakhir

kcgdp-671x377

Saat yang paling indah adalah zaman kanak-kanak, saat yang biasanya dipenuhi dengan kegembiraan dan tiada sebarang tekanan. Sebab itulah ramai yang mahu kembali ke zaman kanak-kanak. Betul tak? Tapi bukan semua bernasib baik melalui zaman kanak kanak mereka.

Macam kisah yang kami kongsikan ini, menyentuh hati kami apabila adik ini terpaksa melalui zaman kanak-kanak yang berbeza dengan orang lain. Baru berusia 3 tahun tetapi sudah mula membantu ibu untuk berniaga. Saat kanak kanak lain sibuk bermain, adik ini pula sibuk menjual kacang bagi menyara keluarga. Hmm sedih rasanya.

Comel kan?

Budak kecil jual kacang

14955817_10210754955732627_8603305541265279386_n

Penjual Kacang…

Cerita tengah hari tadi:

C ibu minta temankan makan di restoran depan CIMB Bank…
Tengah syiok2 makan sambil tgk layan lagu Didi and Friends di tv kedai ni… tiba2 tedengar suara budak nyaring teriak “kacang” tapi ndak nampak orangnya mana… skali ada susuk tubuh kecil berhenti depan meja kami sambil tgk “Didi and Friends” ni…
Rupanya [email protected] yang jual kacang tu… punya comel.. dgn kening n gelagat nya yg comel… ketinggiannya lebih sikit jak dgn meja makan di restoran ni…

Terus ayah panggil budak ni untuk beli kacang nya… sebenarnya ndak juga kami makan kacang tu sebenarnya… saja mau becerita dgn dia… aku angkat n kasi dia duduk… tp dia sibuk mau layan ndak layan kami sebab apa,dia sibuk layan c Didi tu…sgt terserlah kebudakan mu nak…hihihi

Berani jalan sendiri jual kacang

14632906_10210754959012709_6789487766762339461_n 14938350_10210754956492646_1102615605947590091_n

Tengah sibuk dia layan c Didi di tv tu, ndak sudah dia peduli bakul kacangnya… hihihi kami pun sebuk tanya umur nya… dia jawap 3tahun… terus dalam hati ku cakap sebaya dgn anak ku Eemaan… kesian pun ada coz kecil2 begini sudah pg jual kacang… ndakpa nak manatau besar nanti jadi businesswomen yang berjaya kan… sbb kecik2 sudah pandai…. tercari2 juga mana ibu budak comel ni ndak nampak…berani juga dia jalan2 sendiri jual kacang…

Abis jak c Didi tu menyanyi terus dia keluar.. rupanya ibu nya ada dibelakang restoran tu…dr jual kacang juga di restoran sebelah…

Siapa terjumpa budak ni, beli la kacang nya ya… kalau ndak makan pun ndak apa, bagilah kacang tu dgn org lain…tolong budak comel tu ya… – OH BULAN!

Sumber : Masdia Mostyn

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan