Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Borneo Divers Resort Akan Adakan Program Penerangan Penyu Laut

penyu

KOTA KINABALU : Sekurang-kurangnya 120 peserta akan mengambil bahagian dalam program penerangan penyu laut ketiga anjuran Borneo Divers Mabul Resort di Pulau Mabul dari 9 hingga 12 Nov ini.

Menurut pengarah projek Borneo Divers and Sea Sports (Sabah) Sdn. Bhd., Louise Lang, penyelam tempatan dan luar negara serta bukan penyelam, dijangka menyertai kegiatan menangkap, mengukur dan memasang tag pada penyu melalui program itu yang dikenali sebagai Borneo Divers’ Celebration of Sea Turtles in Mabul.

Beliau berkata matlamat program ini adalah untuk memantau kadar pertambahan populasi penyu laut termasuk spesies penyu agar dan penyu sisik di Pulau Mabul.

“Ia juga bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai dan pelancong tentang penyu yang mendiami perairan pulau ini,” katanya pada sidang media di sini Khamis.

Lang berkata penganjur mempelawa orang ramai untuk menjadi sukarelawan dalam pasukan penyelam sebagai ‘pengesan penyu’ dan membantu mengumpul data morfometri di atas kapal penyelidikan.

Menurut beliau, murid Sekolah Kebangsaan Pulau Mabul dan School of Hope akan turut terlibat dalam program lawatan sambil belajar ini serta mengambil bahagian dalam ceramah, sukaneka dan kegiatan membersihkan kawasan, manakala satu demonstrasi mengukur dan memasang tag pada penyu akan diadakan untuk tetamu jemputan.

Katanya, Pembantu Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Pang Yuk Ming dijangka menyempurnakan upacara pelancaran rasmi program itu pada 11 Nov ini.

Lang berkata dalam tempoh dua tahun lepas, antara 120 dan 160 penyu laut dipasang dengan tag setiap tahun.

— BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan