Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Bobolian diminta tinggalkan Kampung

Aman (melutut) sedang menjalankan upacara terakhir
Aman (melutut) sedang menjalankan upacara terakhir

KUNDASANG: “Ini kampung mereka dan mereka mempunyai hak untuk meminta kita keluar.”

Itulah kata kata Tindarama Aman Sirom Simbuna petang ini semasa beliau dan 12  rakan -rakan bobolians dan orang baru (pelatih)  sedang bersedia untuk meninggalkan chalet di sekitar Kiram Village di Mesilou Kundasang.

Dia dan kumpulannya telah diminta untuk meninggalkan tempat itu oleh ketua kampung dengan alasan bahawa penduduk kampung tidak bersetuju dengan upacara tradisional yang sepatutnya diadakan selama tiga hari bermula semalam di kawasan itu.

Aman berada di kawasan gunung itu untuk menjalankan upacara tradisional dipanggil monolob-monogit Gunung Kinabalu, dengan rakan rakan nya dan juga ketua ketua ‘bobolian’ daripada kumpulan etnik lain.

Fasa pertama majlis tersebut telah dijalankan pada hari Jumaat, di mana kumpulan yang dipimpin oleh Aman membersihkan jalan bagi majlis memujuk di perkarangan chalet.

Ini sepatutnya diikuti dengan majlis lain pada hari ini di mana mesyuarat ‘keamanan’ dilakukan dengan satu lagi korban ternakan.

“Bagaimanapun kita tidak boleh melaksanakannya di sini kerana mereka telah memberitahu kita untuk meninggalkan tempat ini. Kami akur kerana kami memahami sensitiviti tempatan, “Aman menegaskan sambil menambah bahawa perjanjian antara manusia boleh dipecahkan tetapi tidak perjanjian dengan dunia roh.

“Apa yang kita telah mula di sini kita mahu menyelesaikan nya, tetapi sekarang kita perlu mencari tempat ganti. Walau bagaimanapun, kami baik-baik saja. Kami tidak keberatan. Kami akan pergi dan mencari tempat alternatif, “katanya.

Ketua kampung melawat mereka awal hari ini meminta mereka untuk meninggalkan kawasan itu dan tidak menjalankan upacara mereka di sana.

Majlis tersebut telah dipendekkan dan pengakhiran majlis di mana khinzir dikorbankan selepas mantera akhir diadakan di tepi jalan di suatu tempat yang bernama ‘Country Heights’ yang terlepas pandang pergunungan.

Majlis berakhir selepas matahari terbenam pada jam 7 petang tadi.-Sayangsabah

 

Komen


Berita Berkaitan