Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Berkhatan kurangkan risiko AIDS

sunnat

MELBOURNE: Kempen mempromosi amalan berkhatan di kalangan lelaki boleh memberi manfaat kepada wanita kerana ia didapati meminimumkan risiko dijangkiti virus HIV, lapor satu kajian dibentangkan di persidangan AIDS sedunia, semalam.

Kevin Jean dari Agensi Penyelidikan AIDS Kebangsaan Perancis berkata, dalam satu masyarakat di Afrika Selatan yang mempunyai ramai lelaki yang dikhatankan, wanita yang mengadakan hubungan seks dengan lelaki yang dikhatan menunjukkan pengurangan risiko jangkitan sehingga 15 peratus.

Katanya, kesan positif berkhatan dialami apabila kulit yang mudah ditembusi virus HIV dibuang.

“Walaupun kecil, ia tetap bermakna dan satu permulaan yang baik,” katanya. Kajian itu dibentang pada hari terakhir Persidangan AIDS Sedunia ke-20 di Melbourne.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia mengesyorkan lelaki di 14 negara sub-Sahara yang mengalami kadar tinggi virus HIV supaya berkhatan.

Garis panduan itu yang mencetuskan program bernilai jutaan dolar berasaskan bukti daripada tiga ujian yang dilakukan di Afrika Selatan, Kenya dan Uganda.

Kajian mendapati risiko jangkitan HIV pada lelaki berkhatan berkurag sehingga 50 atau 60 peratus.

Bagaimanapun, timbul pula isu kesan lelaki berkhatan terhadap wanita. Persoalan utama termasuk sama ada risiko jangkitan turut berkurangan dalam kalangan wanita jika ramai lelaki dikhatankan.

Satu lagi isu dibangkitkan adalah kebimbangan lelaki berkhatan menganggap mereka selamat sepenuhnya daripada jangkitan HIV lantas enggan menggunakan kondom

Kajian terbaru itu dilakukan terhadap 2,452 wanita berusia antara 15 hingga 29 tahun di Orange Farm, Afrika Selatan.

Darah wanita terbabit diuji pada 2007, 2010 dan 2012 selain mereka turut ditanya mengenai aktiviti seksual. Dalam tempoh itu, lelaki yang dikhatan dalam masyarakat berkenaan menunjukkan peningkatan daripada 12 peratus kepada 53 peratus.

Lebih 30 peratus wanita terbabit dilaporkan mengadakan seks hanya dengan lelaki yang dikhatan dan 17.8 peratus dijangkiti virus berkenaan.

Bagaimanapun, jumlah jangkitan bagi wanita mengadakan seks bersama lelaki tidak berkhatan adalah 30.4 peratus.

Sementara itu, Jean mengakui keberkesanan kajian itu memerlukan masa sebelum dapat dilihat sepenuhnya.

Namun, katanya, satu kesan positif hasil kajian itu adalah lelaki yang dikhatan lebih cenderung mengamalkan seks selamat.

“Jadi secara tidak langsung itu memang baik,” katanya.

Komen


Berita Berkaitan