Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Berjalan Tiga Hari Untuk Buang Tumor Seberat Lebih 7kg

tumorr

MADAGASCAR – Selama empat dekad, Sambany hidup dengan tumor seberat 7.46 kilogram di lehernya. Namun selepas dia berjalan selama tiga hari, akhirnya tumor berkenaan berjaya dibuang dalam satu pembedahan yang memakan masa selama 12jam.

Pembedahan berkenaan yang disifatkan sebagai paling mencabar, telah dijalankan oleh pasukan perubatan sukarelawan di Mercy Ship.

“Saya amat gembira. Saya tahu pembedahan ini amat berisiko tinggi dan saya mungkin mati namun jika saya biarkan sahaja tumor ini, saya sememangnya sudah mati akibat layanan orang ramai,’’ kata Sambany.

Ketika berusia 20-an, Sambany, yang berasal dari kawasan pedalaman di Madagascar, telah mengalami bengkak di pipi kirinya. Ketumbuhan itu kemudian merebak ke bahagian kepala dan leher.

Ketika tiba di pelabuhan Toamasina, dia meminta bantuan daripada Mercy Ship namun pada mulanya mereka berdepan kesukaran untuk membantu kerana tidak pernah berdepan dengan tumor yang begitu besar.

Mujurlah terdapat beberapa pakar dalam pasukan tersebut termasuk Dr Michael McBrien, yang kemudiannya terlibat dalam pembedahan berkenaan.

Sambany kini terpaksa menjalani rawatan pemulihan yang panjang dan terpaksa berada di dalam kapal berkenaan untuk beberapa bulan lagi.

Mercy Ship merupakan satu bentuk perubatan yang disediakan di atas kapal dan menjalankan pembedahan sukar di beberapa negara miskin di dunia ini.

Ketika ini kapal berkenaan berlabuh di Madagascar. Ia menyediakan rawatan pembedahan dan perubatan percuma dengan matlamat meningkatkan sistem kesihatan di negara miskin.

Komen


Berita Berkaitan