Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Bayi dalam perut tunjuk isyarat ‘V’

GAMBAR ultrabunyi menunjukkan bayi dalam kandungan Dee memberi isyarat ‘V’ (dalam bulatan). Gambar kanan, Dee dan suami, Ed.
GAMBAR ultrabunyi menunjukkan bayi dalam kandungan Dee memberi isyarat ‘V’ (dalam bulatan). Gambar kanan, Dee dan suami, Ed.

London: Membuat pemeriksaan ultrabunyi terhadap bayi yang masih dalam kandungan sering menimbulkan perasaan gementar kepada pada ibu bapa.

Bagaimanapun, bagi pasangan Ed dan isterinya, Dee Parsons perasaan itu terus hilang selepas bayi mereka dirakam menunjukkan isyarat tangan ‘V’ yang sering dirujuk kepada tanda keamanan atau kemenangan.

Dee, 35, berkata, mereka terkejut dan hampir tidak percaya melihat bayi dalam kandungan yang berusia 20 minggu menunjukkan isyarat tangan berkenaan dengan jelas.

“Jururawat yang membuat ujian ini juga terkejut dan memberitahu dia tidak pernah melihat keadaan seperti itu.

“Kami berasa sangat tenang melihat isyarat keamanan ini ketika berlaku pelbagai kekacauan di sekeliling kita dan di seluruh dunia,” katanya.

Menurutnya, dia dan Ed, 35, sebelum ini berasa sedih dengan situasi di seluruh dunia dan juga kematian rakan rapat mereka.

“Kami juga bimbang kerana akan melahirkan anak kami ketika banyak keadaan buruk berlaku ketika ini.

“Tetapi selepas melihat isyarat ini kami berasa sangat gembira,” ujarnya.

Tambahnya, rakan-rakannya percaya isyarat tangan yang ditunjukkan bayi itu adalah sesuatu yang positif dan simbol kegembiraan.

Isyarat tangan ‘V’ yang bermaksud kemenangan dan keamanan itu dipopularkan oleh bekas Perdana Menteri Britain, Winston Churchill ketika Perang Dunia Kedua.

Pasangan berkenaan yang tinggal di Godalming, Surrey dekat sini merancang menamakan anak mereka Winston jika bayi itu lelaki.

Dee mempunyai seorang anak perempuan, Grace berusia enam tahun hasil daripada perkahwinannya yang terdahulu.

Katanya, Grace menunjukkan isyarat tangan bagus ketika ujian ultrabunyi kandungan yang ketika itu berusia 12 minggu. – Agensi

Komen


Berita Berkaitan