Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Barangan MLM ciplak dirampas

cni palsu

KOTA KINABALU: Empat premis diserbu kerana didapati memasarkan barangan tiruan menggunakan jenama syarikat jualan pelbagai peringkat (MLM) pada harga murah.

Ketua Pegawai Penguat Kuasa Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Sabah Suhaimi Mat Sari berkata, serbuan itu dilakukan susulan aduan diterima seorang lelaki yang mendakwa minuman tongkat ali dibelinya berbeza daripada sebelumnya selain dijual dengan harga lebih rendah.


“Tindakan segera pelanggan ini membuat aduan mengenai perbezaan rasa minuman produk Premix Tongkat Ali With Ginseng Coffee keluaran CNI Global (Malaysia) Sdn Bhd berjaya membongkar kegiatan pengedaran produk tiruan ini.

“Hasil siasatan dan risikan, PPDNKK menyerbu empat premis pada jam 11 pagi, kelmarin, sebelum merampas 82 kotak mengandungi 39,360 peket kopi dianggarkan bernilai hampir RM60,000,” katanya pada sidang media di sini, semalam.


Suhaimi berkata, tiada tangkapan dilakukan dan yakin individu melakukan kegiatan itu hanya menyasar peniaga gerai minuman di tepi jalan selain restoran.


“Serbuan selama enam jam ini turut disertai wakil CNI global (Malaysia) Sdn Bhd yang juga pemilik cap dagang produk berkenaan.

“Hasil siasatan mendapati, produk tiruan ini memiliki bentuk, warna dan kualiti hampir sama dengan produk asli tetapi tidak memiliki kod pelekat ketulenan,” katanya.


Menurut Suhaimi, produk tiruan itu dijual pada harga RM86 sekotak manakala harga produk asli bernilai RM124.

“Kes disiasat mengikut Seksyen 5(1) (c) Akta Perihal Dagangan 2011 yang membawa hukuman denda maksimum RM250,000 bagi syarikat dan RM100,000 bagi individu atau penjara tidak melebihi lima tahun atau kedua-duanya sekali.


“Semua pemilik premis lokasi serbuan sudah diambil keterangan untuk tujuan siasatan,” katanya.

Komen


Berita Berkaitan