Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Badrul Hisham Tamat Kayuhan Dari London

Graduan Sarjana Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Sheffield Badrul Hisyam Burhanuddin,24 disambut meriah oleh keluarga dan sahabat handai setelah memenuhi impiannya berbasikal dari London ke Malaysia sejauh 11,000 km dan tiba di Kompleks Imigresen Bukit Kayu Hitam di sini hari ini. - Foto BERNAMA
Graduan Sarjana Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Sheffield Badrul Hisyam Burhanuddin,24 disambut meriah oleh keluarga dan sahabat handai setelah memenuhi impiannya berbasikal dari London ke Malaysia sejauh 11,000 km dan tiba di Kompleks Imigresen Bukit Kayu Hitam di sini hari ini. – Foto BERNAMA

BUKIT KAYU HITAM – Setelah mengayuh basikal hampir lima bulan melibatkan jarak 11,000 km, seorang rakyat Malaysia hari ini tiba di tanah air untuk menamatkan program kayuhannya dari London.

Badrul Hisham Burhanuddin, 24, yang menamatkan pengajian peringkat Sarjana dalam Kejuruteraan Mekanikal dari Universiti Sheffield, United Kingdom pada Julai lalu, tiba di Kompleks Kastam, Imigresen dan Kuarantin (CIQ) Bukit Kayu Hitam di sini kira-kira pukul 3 petang tadi.

Ketibaannya di pintu masuk sempadan negara disambut bapanya Burhanuddin Mohd Alipiah, 53, dan ibunya Rapiah Ibrahim, 62, serta ahli keluarga yang lain.

Anak kedua daripada tiga beradik yang berasal dari Klang, Selangor ini berkata beliau mengambil masa lapan jam untuk berkayuh sejauh 100 kilometer sehari bagi melintasi 18 negara lain seperti England, Perancis, Iran, Turki, Vietnam dan Thailand sebelum tiba di negara ini.

Beliau berkata misi kayuhan tersebut dilakukan bagi mengutip dana untuk membantu rumah anak-anak yatim di negara ini dan sumbangan untuk Tabung Gaza.

Badrul Hisham berkata setakat ini sebanyak RM3,500 telah berjaya dikumpulkan menerusi sumbangan orang ramai.

“Untuk misi ini saya menggunakan wang sendiri dan sumbangan rakan-rakan sebanyak RM8,000 dan terpaksa berjimat cermat untuk jayakan misi ini. Saya hanya makan pasta setiap hari dan tidur dalam khemah,” katanya kepada pemberita di Kompleks CIQ Bukit Kayu Hitam hari ini.

Katanya kayuhannya pada awalnya ditemani empat rakan yang lain, di mana tiga daripadanya berpecah dan kini berada di sekitar Turki manakala beliau dan seorang lagi rakan Mohd Hafiz Hamid, 22, dari Kolej Profesional Mara, Beranang yang dikenalinya di laman sosial Facebook melakukan kayuhan bersama-sama untuk sampai ke negara ini.

“Ada masa kami berkayuh bersama dan ada kalanya kami tidak bersama dan hanya berjumpa di lokasi ‘check point’ sahaja. Siapa yang sampai awal mereka akan dirikan khemah dan sediakan makanan.

“Sampai di Thailand kami (beliau dan Mohd Hafiz) berpecah di Hatyai dan dia ke sempadan Perlis dan saya ke Bukit Kayu Hitam untuk pulang ke kampung halaman masing-masing,” katanya.

Badrul Hisham berkata setiap hari beliau mula berkayuh kira-kira pukul 7 pagi dan berakhir kira-kira pukul 5.30 petang dan tidak boleh berkayuh pada waktu malam kerana faktor keselamatan.

Beliau berkata misinya turut mendapat sokongan daripada ahli keluarganya dan sering berhubung menerusi ‘online’ bagi memaklumkan kedudukan dan tahap kesihatan kepada keluarganya.

Katanya sepanjang perjalanan beliau terpaksa menempuhi pelbagai cabaran seperti rantai basikal terputus, hampir diculik dan dirompak ketika melalui beberapa negara seperti Turki dan Thailand.

Beliau berkata pada 10 Sept lepas, beliau hampir dirompak dan diculik oleh sekumpulan lelaki ketika melalui bandar Adana, Turki tetapi terselamat selepas mendapat perlindungan di sebuah stesen minyak.

“Saya pernah keracunan makanan dan hampir putus asa untuk meneruskan misi ini. Namun sokongan keluarga membuatkan saya berusaha untuk meneruskan misi ini sehingga berjaya.

“Syukur Alhamdulillah saya berjaya selesaikan misi ini. Selepas ini saya berhasrat untuk berbasikal ke Gunung Everest bagi membuktikan kemampuan rakyat Malaysia untuk mencipta kejayaan,” katanya. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan