Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

ATM siap sedia sekat militan Abu Sayyaf

Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin pada sidang media di majlis berbuka puasa bersama Panglima ATM di perkarangan Masjid An-Nur, Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas di Kota Bharu, semalam. -Foto Syamsi Suhaimi
Panglima Angkatan Tentera Malaysia (ATM), Jeneral Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin pada sidang media di majlis berbuka puasa bersama Panglima ATM di perkarangan Masjid An-Nur, Kem Desa Pahlawan, Kok Lanas di Kota Bharu, semalam. -Foto Syamsi Suhaimi

KOTA BHARU: Angkatan Tentera Malaysia (ATM) akan bekerjasama rapat dengan agensi keselamatan Filipina dan Indonesia dalam usaha mematahkan sebarang cubaan meloloskan diri oleh militan Abu Sayyaf dari Sulu.

Panglima ATM, Jen Tan Sri Zulkifeli Mohd Zin, berkata ini susulan tindakan ketenteraan Filipina yang dilapor mengerahkan 5,000 anggotanya ke Sulu bagi memburu kumpulan Abu Sayyaf yang memenggal kepala dua warga Kanada dalam tempoh dua bulan.

“Kita akan ambil tindakan awal untuk mematahkan sebarang cubaan melarikan diri (oleh militan Abu Sayyaf). Malaysia, Indonesia dan Filipina akan bekerjasama rapat (dalam menangani perkara ini).

“Kita telah mengerahkan segala aset ATM, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) untuk melakukan operasi bersama,” katanya.

Beliau bercakap kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa bersama warga Briged ke-8 Infantri di Kem Desa Kok Lanas, di sini malam tadi.

Hadir sama Ahli Dewan Undangan Negeri Kok Lanas, Datuk Md Alwi Che Ahmad; Pengarah Jabatan Pembangunan Persekutuan Kelantan, Datuk Makhtar Mustapha; dan Panglima Dua Divisyen, Jen Datuk Fadzil Mokhtar.

Semalam, sekurang-kurangnya 5,000 anggota tentera Filipina dikerahkan ke Sulu bagi memburu kumpulan Abu Sayyaf selepas kumpulan itu memenggal dua warga Kanada dalam tempoh dua bulan ini.

Jurucakap Tentera Filipina di Mindanao Barat, Mejar Filemon Tan dilaporkan berkata semua sumber tenaga tentera darat, laut dan udara akan terlibat dalam operasi Sulu.

Zulkifeli juga berkata, Menteri Pertahanan, Datuk Seri Hishammuddin Hussein, dijangka mengadakan pertemuan dengan rakan sejawatannya dari Indonesia dan Filipina di Manila dalam masa terdekat bagi membincangkan kerjasama berkaitan rondaan di Laut Sulawesi dan Laut Sulu.

Beliau berkata, antara cadangan yang akan dikemukakan oleh Malaysia adalah model rondaan yang dilakukan di Selat Melaka ketika ini. – BERNAMA

Komen


Berita Berkaitan