Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Asrama sekolah luar bandar membantu pelajar

Asrama baru
Asrama baharu

PITAS: Sekolah di kawasan pedalaman di Sabah boleh memperoleh keputusan peperiksaan yang baik apabila tenaga pengajar bekerjasama ke arah matlamat ini.

SK Nibang Guru Abdul Malik Madtasin berkata matlamat beliau adalah untuk mencapai kelulusan 100 peratus dalam peperiksaan UPSR sekolah itu pada tahun depan.

Beliau yakin bahawa ini boleh dicapai untuk sekolah terpencil di Pitas itu kerana asrama yang baharu dibina berdekatan sekolah membolehkan sebahagian besar daripada 74 murid-murid untuk tinggal di kawasan sekolah dan seterusnya menumpuhkan perhatian kepada pembelajaran yang berkesan. Asrama baru itu mempunyai 50-katil dan melibatkan kos pembinaan RM350,000.

“Pegawai Pelajaran Daerah mencabar kami untuk mencapai 100% pas matlamat dan kita dengan mudah menyambut cabaran ini. Kami amat berterima kasih untuk kemudahan dengan pembiayaan  Yayasan Albukhary dan melalui usaha-usaha (Tenaga, Teknologi Hijau dan Air) Datuk Seri Panglima Dr Maximus Ongkili. Sekarang anak-anak boleh tinggal di kawasan sekolah dan bukannya dihalang oleh jarak dan perjalanan sukar dalam  cuaca tidak menentu untuk menghadiri kelas. Mereka juga boleh mempunyai lebih banyak kelas semakan selepas sesi persekolahan berakhir, “kata Abdul Malik.

Asrama SK Nibang merupakan sekolah luar bandar kelima siap dan dilancarkan, yang dibiayai oleh Yayasan Albukhary dan dengan kerjasama Maximus, yang juga Ahli Parlimen Kota Marudu, dengan tujuan menyediakan kemudahan di sekolah-sekolah luar bandar terpencil di mana ketidakhadiran adalah memuaskan.

Maximus berkata beliau tidak menghadkan bantuan kepada kawasan Kota Marudu tetapi kepada sekolah-sekolah yang memerlukan di utara Sabah. Sekolah lain di Pitas yang telah mendapat manfaat daripada asrama desa separuh konkrit adalah SK Pantai manakala tiga yang lain adalah di Kota Marudu.

“Kami bercadang untuk membina satu sama lain di Pulau Banggi. Kami berharap infrastruktur ini akan memberi peluang untuk anak-anak luar bandar untuk belajar dan mencapai kecemerlangan akademik seperti murid-murid di sekolah-sekolah lain di bandar-bandar dan bandar-bandar, ” katanya semasa pelancaran asrama yang terletak di kawasan sekolah baru-baru ini.

Maximus berkata kerjasama  dengan sektor swasta dan badan bukan kerajaan adalah penting dalam membantu kerajaan untuk membangunkan infrastruktur pendidikan di kawasan luar bandar.

Beliau juga berkata, sementara menunggu proses penyerahan asrama luar bandar untuk menjaga Kementerian Pelajaran yang akan mengambil masa kira-kira tiga bulan, dia akan memperuntukkan dana untuk makanan murid asrama.

Guru Jabrin Oyuh, 35, yang juga pengerusi jawatankuasa kampung Kg Nibang, berkata guru sekolah akan mempunyai masa pengajaran yang lebih menarik dengan kehadiran kelas penuh dengan siapnya asrama.

“Sekarang murid-murid tidak lagi mempunyai alasan untuk ponteng sekolah dan saya fikir mereka akan mencari masa pembelajaran lebih seronok kerana persekitaran mereka bertambah baik. Mereka tidak lagi perlu menanggung kesusahan berjalan ke sekolah tetapi akan dapat menumpukan perhatian kepada pelajaran mereka, “katanya.

“Saya terpaksa memujuk ibu bapa untuk menghantar anak-anak mereka ke sekolah dan  sukar untuk meyakinkan mereka untuk berbuat demikian kerana sebahagian daripada murid-murid terpaksa berjalan kaki 5km melalui hutan semata-mata untuk sampai ke sekolah,” katanya, sambil menambah bahawa sebahagian daripada mereka tinggal di kampung-kampung yang memerlukan mereka untuk menyeberangi sungai.

“Sekarang sejak asrama terletak hanya 100 meter jauhnya dari bilik darjah mereka, kita akan dapat menganjurkan lebih banyak aktiviti akademik dan kurikulum dengan kehadiran murid sepenuhnya,” katanya dengan senyuman di wajahnya.

Turut hadir pada majlis hari ini ialah Naib Presiden Eksekutif, korporat, Malakoff Corporation Berhad, yang mewakili Yayasan ALbukhrary, Shaharul Farez Hasan.-Sayangsabah

Komen


Berita Berkaitan