Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

APMM perhebat rondaan pada bulan Ramadan, Syawal menerusi Ops Tumpas

apmm

KUANTAN: Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) memperhebat rondaan dan penguatkuasaan menerusi Ops Tumpas pada musim perayaan ini bagi membendung jenayah maritim di perairan negara.

Ketua Pengarah APMM Datuk Mohd Amdan Kurish berkata operasi khas tersebut adalah bagi membendung kegiatan penyeludupan, kemasukan pendatang asing tanpa izin (PATI) dan rompakan di laut.

“Operasi dilancarkan pada 1 Julai yang lepas hingga 15 Ogos ini melibatkan semua lima wilayah maritim tanpa menjejaskan operasi sedia ada. Dalam tempoh 13 hari bulan Ramadan ini, sebanyak 880 pemeriksaan dan 22 tangkapan telah dilakukan.

“Manakala pada tahun lepas APMM telah membuat 2,283 pemeriksaan dan 42 tangkapan pada bulan Ramadan dan 2,280 pemeriksaan dan 54 tangkapan pada bulan Syawal,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas menghadiri majlis berbuka puasa dan penyampaian sumbangan sempena bulan Ramadan kepada 30 anak yatim dari sekitar Kuantan di Akademi Maritim Sultan Ahmad Shah, di sini, malam tadi. Turut hadir Ketua Pengutakuasa Wilayah Timur Datuk Nasir Adam.

Mohd Amdan berkata, operasi khas itu juga adalah bagi mengelak kemalangan jiwa yang melibatkan PATI pada musim perayaan.

Beliau menasihatkan PATI balik ke negara masing-masing menerusi jalan sah walaupun dikenakan denda (kerana tinggal di negara ini secara haram) daripada memilih jalan tidak selamat dengan menggunakan tekong-tekong haram yang mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan.

Mengulas operasi APMM, Mohd Amdan berkata sepanjang enam bulan pertama tahun ini, sebanyak 423 tangkapan berjaya dilakukan daripada 15,892 pemeriksaan yang dijalankan oleh APMM di seluruh wilayah maritim negara ini.

“APMM juga berjaya mengutip RM261 juta hasil denda, kompaun, pelupusan vesel dan lelongan sejak tahun 2006 hingga kini. Selain itu sebanyak 30 buah bot nelayan asing berjaya ditahan pada tahun ini dan berjaya mengutip denda berjumlah RM2.1 juta.

“Bagi penyeludupan minyak diesel dan petrol dari 2006 hingga Jun ini, sebanyak 171 kes ditahan yang melibatkan nilai melebihi RM2.5 juta,” katanya.

Menerusi operasi dan menyelamat pula, beliau berkata APMM berjaya menyelamatkan 248 nyawa bagi tempoh Januari hingga Jun tahun ini.

Komen


Berita Berkaitan