Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Antara Adab Islam: Memberikan Salam

Gambar Hiasan
Gambar Hiasan

Menyambung siri adab dalam Islam dari tulisan Syeikh Abdul Fattah Abu Ghuddah. Kali ini memasuki bab memberikan salam.

Sekiranya kamu memasuki rumah atau keluar darinya, maka berilah salam kepada sesiapa yang ada di dalamnya sama ada wanita atau lelaki. Berilah salam dengan ucapan salam yang diajarkan oleh Islam :

“Assalamualaikum warahmatullah wabarakatuh.”

Jangan engkau tukar ucapan selamat ini kepada selainnnya seperti ‘Sobahul khair (selamat pagi)’, ‘marhaban (selamat datang)’ atau yang seumpamanya.

Bila engkau menukarkan ucapan selamat itu kepada selain dari salam, maka engkau telah mematikan roh salam itu, sedangkan ia adalah syiar Islam dan petanda bagi orang-orang Islam yang telah ditinggalkan oleh Rasulullah s.a.w. sendiri melalui percakapannya dan perbuatannya kepada mereka.

Baginda s.a.w. telah mengajarkan hal itu kepada khadamnya yang mulia, iaitu Anas. Anas r.a. telah berkata, Rasul s.a.w. pernah bersabda padaku :

“Wahai anakku, sekiranya kamu masuk ke dalam kalangan ahli keluarga kamu, maka berilah salam, nescaya akan diberkati dirimu dan ahli keluargamu.” [HR Tirmizi]

Qatadah, salah seorang tabiin agung yang terkenal berkata : Sekiranya kamu masuk ke dalam rumahmu dan memberi salam kepada ahli keluarga kamu, maka mereka itu lebih berhak ke atas salam yang diberikan oleh engkau.

Abu Hurairah r.a. berkata, Rasul s.a.w. pernah bersabda : “Sekiranya salah seorang daripada kamu telah selesai (urusannya) di dalam majlis, maka berilah salam (ketika mahu meninggalkan majlis). Sekiranya dia mahu bangun, maka berilah salam. Tidaklah dunia ini lebih berhak berbanding akhirat.” [HR Tirmizi]

 

Ulasan

Memberikan salam adalah jajaran adab yang sememangnya dituntut oleh Allah s.w.t. sendiri di dalam Al-Quran yang bermaksud :

“Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu memasuki rumah yang bukan rumah kamu sehinggalah kamu meminta izin mereka dan memberi salam kepada ahli rumah itu…” [An-Nur : 27]

Memberikan salam adalah sebagais atu simbolik bahawa kita datang dalam keadaan mahu membawa kesejahteraan dan pulang pun dengan meninggalkan orang dalam keadaan yang sejahtera.

Dalam kata lain, salam mendidik kita agar tidak menjadi pengundang masalah atau pencetus keresahan dalam kehidupan orang.

Berilah salam, kerana salam itu ertinya mahu membuatkan orang merasa damai dengan keberadaan dan kehadiran kita.

Berilah salam, kerana salam itu tandanya kita menjaminkan keamanan dan kenyamanan orang lain dengan kedatangan kita.

Berilah salam beserta senyuman, kerana ia bukan sekadar satu sunnah ikutan, tetapi teladan memaknakan suasana bermasyarakat.

Jangan lokek untuk memberikan salam hatta kepada saudara-saudara kita yang kita berjumpa dengan mereka di tepi jalan sekalipun. Memberikan salam tidak pernah merugikan kita, bahkan memberikan salam itu membina hubungan insan, merapatkan jurang antara yang jauh, membuang rasa ananiah (sikap individualisme) yang menebal dalam diri kita.

Mari biasakan memberi salam. Namun jangan hanya sekadar menjadi rutinan harian.

Bila kita memberikan salam, ingatlah bahawa kita sedang memberikan jaminan kedamaian kepada saudara kita.

Berilah salam!

(Sumber: LangitIlahi.com, oleh Afdholul Rahman)

Komen


Berita Berkaitan