Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Angkara si pembantu?

PASUKAN penyelamat mencari sisa mayat di celah serpihan bangkai pesawat.
PASUKAN penyelamat mencari sisa mayat di celah serpihan bangkai pesawat.

Seyne-les-Alpes (Perancis: Pembantu juruterbang pesawat Germanwings yang terhempas di pergunungan Alps dipercayai ‘sengaja’ mengunci kapten pesawat di luar kokpit, kata seorang pegawai penyiasat Perancis semalam.

Namun, penyiasat berkenaan, Brice Robin percaya tindakan itu bukannya satu plot pengganas.

Dalam detik akhir pita rakaman suara kokpit, pembantu juruterbang, Andreas Lubitz, 28, dikatakan sengaja mengemudi pesawat itu terbang rendah ketika berseorangan di kokpit.

Robin berkata, pembantu juruterbang warga Jerman itu juga menunjukkan ‘keinginannya untuk memsunahkan pesawat berkenaan.’

Katanya, penemuan awal itu diperoleh selepas mendengar pita rakaman suara kokpit pada detik akhir sebelum pesawat itu terhempas dan membunuh semua 150 penumpang.

“Semua penumpang mati serta-merta dan mereka mungkin tidak menyedari pesawat itu akan terhempas sehinggalah pada saat akhir.

“Jeritan didengar beberapa saat sebelum terhempas.

“Ketika itu pembantu juruterbang sedang mengemudi pesawat dan enggan membuka pintu kokpit bagi membenarkan kapten masuk,” katanya.

Ujarnya, kapten pesawat yang dipercayai pergi ke tandas berusaha keras memecahkan pintu untuk masuk semula ke kokpit.

“Bunyi ketukan yang kuat boleh didengar pada rakaman berkenaan,” jelasnya.

Sehingga kini penyiasat tidak tahu mengapa pembantu juruterbang berkenaan bertindak sedemikian tetapi mereka menolak unsur pengganas.

Tambah Robin, beliau tidak dapat mengagak motif Lubitz tetapi dia tidak mahu menggunakan motif bunuh diri.

“Biasanya orang membunuh diri berseorangan tetapi apabila 150 nyawa ditangan anda saya tidak menggelarkannya sebagai bunuh diri,” tegasnya.

Sementara itu, Ketua Eksekutif Lufthansa Carsten Spohr terkejut dengan rumusan penyiasat Perancis bahawa pembantu juruterbang itu sengaja menghempaskan pesawat berkenaan.

Sementara itu, satu lagi sumber berkata, penggera kecemasan turut dapat didengar menandakan jarak pesawat itu dengan bumi terlalu dekat sejurus sebelum terhempas.

Katanya, berdasarkan rakaman kokpit juruterbang didengar bercakap seperti biasa dalam bahasa Jerman pada awal penerbangan sebelum seorang daripada mereka keluar.

Selepas serangan 11 September 2001 di New York, langkah keselamatan semakin diperketatkan termasuk kebenaran untuk membuka pintu kokpit hanya boleh dilakukan dengan persetujuan dari juruterbang di dalam kokpit.

Seorang pakar penerbangan mencadangkan satu teori terhadap kejadian itu.

“Jika juruterbang tidak menghalang pesawat daripada terus terbang ke kawasan pergunungan, ia mungkin disebabkan mereka tidak sedarkan diri atau mati, atau mungkin juga mengambil keputusan untuk mati ataupun dibunuh,” katanya.-AFP

 

Komen


Berita Berkaitan