Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Ahmad Bashah Sah Bakal Menteri Besar Kedah Yang Baru

z

Anggota Dewan Undangan Negeri Bakar Bata, Datuk Seri Ahmad Bashah Md Hanipah telah dinamakan sebagai pengganti Menteri Besar Kedah yang baru, menggantikan penyandang Mukhriz Mahathir.

Istiadat angkat sumpah Ahmad Bashah akan akan diadakan pada Khamis ini di Istana Anak Bukit.

Pengunguman ini diumumkan sendiri oleh Datuk Seri Mukhriz Mahathir di dalam sidang medianya sebentar tadi di mana beliau melepaskan jawatan Menteri Besar serta merta dan turut meletak jawatan presiden Persatuan Bola Sepak Kedah (KFA).

Pengumuman itu membawa ke akhir krisis Menteri Besar Kedah yang tercetus apabila 14 ketua Umno Kedah, yang diketuai oleh Ahmad, mengadakan sidang akhbar pada 20 Januari, menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib untuk membuang Mukhriz sebagai Menteri Besar dan Ketua Umno negeri.

Ketua-ketua bahagian mendakwa Mukhriz telah gagal untuk menguruskan negeri dengan cekap dan tidak mempunyai apa-apa rancangan strategik untuk Umno Kedah untuk menghadapi pilihan raya umum akan datang.

Ketika ini Datuk Seri Ahmad Bashah masih memegang jawatan Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan. – Siakapkeli.my

zzzz

Komen


Berita Berkaitan