Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Adventure Challenge di Kiulu dapat sambutan

Datuk Josinton melepaskan peserta larian di Chanteek Borneo.-Foto Alex Mairin / sayangsabah.

Salah seorang peserta memberikan ikan makan sambil dilihat oleh beberapa orang kampung dengan berpakaian tradisi.- Foto Alex Mairin / sayangsabah.
Salah seorang peserta memberikan ikan makan sambil dilihat oleh beberapa orang kampung dengan berpakaian tradisi.- Foto Alex Mairin / sayangsabah.
KIULU- Seramai  484 peserta mengambil bahagian dalam aktiviti pengembaraan di Kiulu ‘Adventure Challenge’ pada baru-baru ini, sekaligus menunjukkan sambutan daripada peserta.

Acara ini yang julung kali diadakan di kawasan Kiulu,Tuaran itu bertujuan  menggalakkan kedatangan  pelancong-pelancong dari luar negara untuk melihat dan menikmati keindahan semula jadi di kawasan berkenaan.

Sebanyak lapan negara terlibat dalam Kiulu Adventure Challenge iaitu Malaysia,Australia,China,Finland,Great Britain ,Indonesia,New Zealand,dan Philippnes.

Kiulu Adventure Challenge pada kali ini mempunyai lapan ketogori iatu berlari, berlari dan rafting, berbasikal dan rafting, berbasikal, rafting,berlari dan berbasikal sahaja.

ADUN  Kiulu Datuk Joniston Bangkuai telah menyempurnakan pelepasan larian peserta dari Chanteek Borneo Gallery yang bermula jam 6.30 pagi Peserta berlari di empat jambatan gantung dengan latar belakang Gunung Kinabalu sebelum berjalan di sepanjang sungai itu ke arah garisan penamat di Kampung Rangalau.

Peserta berbasikal pula  memulakan perjalanan dari Kampung Rangalau, kemudia  singgah selama 10 minit di  Kampung Poturidong untuk memberi makan ikan ini adalah sala satu aktiviti yang menarik dalam Kiulu adventure ini kemudian meneruskan perjalanan ke Kampung Tulung dan Kampung Pukak sebelum menuju perjalanan pulang ke garisan penamat di Kampung Rangalau.

Sementara aktiviti Rafting pula bermula di Kampung Pukak di mana para peserta teruja dengan Gred II-tahap perjalanan air  Kiulu.

Acara tersebut dianjurkan bersama oleh Kiulu Persatuan Pelancongan (KTA), Sri Pelancongan Sabah dan pemimpin masyarakat setempat. Joniston turut menjemput orang ramai tempatan dan antarabangsa untuk menyaksikan acara tersebut dan mengambil peluang untuk mengalami aktiviti luar di Kiulu.- Sayangsabah.

Kelihatan peserta water rafting melintasi kawasan sungai yang deras.- Foto Alex Mairin / sayangsabah.

Komen


Berita Berkaitan