Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

Abu Sayyaf Larikan Diri Dengan Tebusan Malaysia

OPERASI ketenteraan menentang militan Abu Sayyaf di selatan Filipina. - Foto hiasan/www.international.sindonews.com
OPERASI ketenteraan menentang militan Abu Sayyaf di selatan Filipina. – Foto hiasan/www.international.sindonews.com

KOTA KINABALU: Lima tebusan Malaysia kini bergerak dengan lelaki bersenjata Abu Sayyaf di sekitar pergunungan hutan di Jolo susulan serangan tentera Filipina terhadap kumpulan itu.

Aktivis anti-penculikan Jolo, Prof Octavio Dinampo berkata, lima rakyat Malaysia yang merupakan antara 13 orang tawanan Abu Sayyaf itu sentiasa bergerak di dalam hutan di pulau Filipina selatan.

“Abu Sayyaf menghadapi masalah untuk menjaga tawanan mereka. Mereka bergerak di waktu malam dan siang sejak hari pertama tentera mengesan mereka,” katanya kepadaThe Star.

“Ia adalah satu keadaan yang sukar bagi tawanan itu kerana mereka sentiasa bergerak dan makanan pastinya terhad. Adalah sukar untuk meramalkan sama ada semua tebusan itu berupaya melalui pengalaman hitam itu,” tambah Octavio.

Beliau berkata, Abu Sayyaf diketahui sentiasa bergerak di sekitar kawasan hutan di Patikul, Indanan dan Parang.

Octavio berkata lima rakyat Malaysia – Abd Rahim Summas, Tayuddin Anjut, 45, Mohd Ridzuan Ismail, 32, Fandy Bakran, 26 dan Mohd Zumadil Rahim, 23 – sedang dikawal oleh komander Majan Sahidjuan atau lebih dikenali sebagai Apo Mike.

Kelima-lima mereka diculik dari sebuah kapal tunda berhampiran Dent Haven di Lahad Datu pada 18 Julai lalu.

Octavio berkata tentera Filipina telah dihantar 9,000 tentera ke Jolo untuk melancarkan serangan terhadap Abu Sayyaf yang dijangka berterusan sehingga sekurang-kurangnya Disember.

“Jolo dibanjiri dengan tentera pada masa ini,” katanya, sambil menambah bahawa operasi ketenteraan telah memberi tumpuan kepada lima daerah – Indanan, Parang, Patikul, Maimbung dan Talipao. – mStar

Komen


Berita Berkaitan