Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,414

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

91 masih hilang

10:55am 22/12/2015 Pak Roshan 1 views Global
GAMBAR diambil menggunakan dron menunjukkan pasukan penyelamat mencari mangsa.

GAMBAR diambil menggunakan dron menunjukkan pasukan penyelamat mencari mangsa.

Shenzhen: Anggota penyelamat semalam mencari 91 yang masih dilaporkan hilang sehari selepas tanah dan sisa binaan menimbus puluhan bangunan di sebuah taman industri di Shenzen, selatan China.

Agensi berita rasmi, Xinhua melaporkan tanah runtuh itu menimbus dan merosakkan 33 bangunan di lokasi itu yang juga pusat pembuatan pelbagai barangan seperti kereta dan telefon bimbit utama di wilayah Guangdong, tidak jauh dari sempadan dengan Hong Kong.

Gambar dari udara disiarkan Biro Bomba, Kementerian Keselamatan Awam menunjukkan kawasan itu diliputi lumpur merah dengan beberapa bangunan senget atau runtuh sama sekali.

Hanya tujuh orang diselamatkan sepanjang malam dan 13 dimasukkan ke hospital, termasuk tiga yang parah, lapor China Central Television (CCTV).

Usaha mencari dan menyelamat semalam diteruskan dalam keadaan hujan.

Rakaman video telefon bimbit kejadian tengah hari Ahad itu disiarkan CCTV menunjukkan puing dan tanah menghempap bangunan manakala habuk memenuhi ruang udara.

Pihak berkuasa menganggarkan kejadian itu meliputi kawasan seluas 100,000 meter persegi dengan lumpur sedalam sehingga enam meter.

Kementerian Tanah dan Sumber berkata, kejadian berpunca daripada puing dan sisa binaan setinggi 100 meter yang dihimpunkan di bukit berhampiran sejak dua tahun lalu.

Hujan lebat di kawasan itu melembapkan tanah, menyebabkan ia tidak stabil sehingga runtuh.- AP/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan