Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

72 tahun baru jadi ibu

MOHINDER dan Daljinder bersama bayi mereka.
MOHINDER dan Daljinder bersama bayi mereka.

Amritsar, India: Satu pasangan suami isteri di India menunggu selama 47 tahun sebelum akhirnya menyambut kelahiran bayi sulung mereka.

Impian pasangan berusia lebih 70 tahun berkenaan untuk menimang cahaya mata tercapai selepas mereka menjalani rawatan kesuburan.

Daljinder Kaur, 72, yang berasal dari Amritsar selamat melahirkan seorang bayi lelaki yang sihat pada 19 April lalu.

Wanita itu dan suaminya, Mohinder Singh Gill sudah berkahwin selama 47 tahun, tetapi memutuskan untuk menjalani rawatan kesuburan tiga tahun lalu.

“Saya sangat sedih dan sudah berputus asa untuk mendapatkan anak selepas beberapa puluh tahun berkahwin.

“Bagaimanapun, selepas sekian lama kami memutuskan untuk berusaha mendapatkan anak sekali lagi,” kata Mohinder.

Pasangan itu pergi ke Pusat Kesuburan dan Bayi Tabung Uji Kebangsaan di Hisar, Haryana untuk mendapatkan rawatan persenyawaan in vitro (IVF) sejak 2013.

Daljinder berkata, dia sangat gembira melahirkan anak sulungnya itu yang dinamakan Arman Singh.

“Kelahiran ini sangat penting bagi kami. Saya kini boleh hidup dengan gembira kerana kehidupan saya sudah sempurna,” katanya.

Petugas di pusat kesuburan berkenaan berkata, mereka pada mulanya skeptikal bagi menawarkan rawatan kepada Daljinder sehingga laporan perubatan menunjukkan dia calon yang sesuai.

Pengarah pusat berkenaan, Anurag Bishnoi berkata, pada mulanya mereka cuba menolak untuk merawat Daljinder kerana dia terlalu lemah.

“Bagaimanapun, laporan perubatan menunjukkan dia seorang wanita yang normal dan sesuai untuk hamil,” katanya.

Ini adalah kali kedua pusat berkenaan menerima wanita berusia dalam lingkungan 70-an yang berjaya melahirkan anak melalui kaedah IVF.

Pada 2006, seorang wanita berusia 70 tahun, Rajo Devi melahirkan bayi perempuan di pusat yang sama, menjadikan dia ibu paling tua di dunia ketika itu. – Agensi/HMetro

Komen


Berita Berkaitan