Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,427

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

7 Cara Mudah Untuk Banyakkan Gaji

4:47pm 27/04/2016 Zikri Zainudin 335 views i-Muslim
Gambar Hiasan

Gambar Hiasan

Bila dah terima gaji, bagaimana cara nak rasa duit gaji tu sentiasa cukup sahaja walaupun sedikit?

# 1Bila hari terima gaji, jangan dilupa ibu dan ayah. Perkara pertama buat, transfer utk mereka dahulu. Banyak atau sedikit, itu tidak penting. Walau mereka berdua mungkin sudah berpendapatan, tetapi berikan kepada mereka sebagai hadiah. Percayalah, duit gaji kita akan cukup.

# 2Jangan dilupa “Tabung Haji”, memotong melalui potongan gaji lebih baik. Anda tahu, bila kita sudah mendaftar haji, ia bermakna “Nawaitu” itu telah ada!

#3 Sebagai seorang ayah, ingat kembali urusan anak. Aqiqahkan mereka dahulu, sebelum anda membeli TV LED baru, sebelum menukar sport rim baru!

#4 Sebagai seorang isteri yang bekerja, bantulah suami! Tidak salah jika isteri berkata “Duit I, Duit I, Duit suami, Duit I! Tapi, redha itu lebih penting. Suami pula jangan ambik kesempatan atas kebaikan isteri!

#5 Sebagai isteri yang tidak bekerja, redha dengan apa yang ada. Jangan merungut! Tiada suami yang mahukan kekurangan dalam keluarga.

#6 Lihat ahli keluarga yang terdekat, siapa yang perlu dibantu dahulu sebelum bersedekah atau hendak bantu orang susah, anak yatim? Rezeki kita akan sentiasa cukup jika mendahulukan orang yang dekat! Kerana sabit dlm hadis Rasul saw.

#7 Jangan kedekut tetapi jangan pula terlalu boros! Memberi makan merupakan sedekah yang sangat mudah. Sekali sekala, apa salahnya belanja kawan-kawan dan saudara-mara.
(Sumber: Tazkirah.net, oleh Profesor Madya Dr. Hasnan Bin Kasan)

Apa Komen dan Pendapat Anda