Sayang Sabah Facebook

Likes
Sayang Sabah Twitter

12,510

Followers

Sayang Sabah - Portal Berita Negeri Kita

64 korban bom

8:43am 12/05/2016 Pak Roshan 7 views Global
ANGGOTA keselamatan Iraq memeriksa kerosakan akibat letupan kereta di Sadr.

ANGGOTA keselamatan Iraq memeriksa kerosakan akibat letupan kereta di Sadr.

Baghdad: Serangan bom kereta oleh kumpulan militan Daish di sebuah pasar dalam kawasan yang majoriti penduduknya Syiah di sini mengorbankan sekurang-kurangnya 64 orang dan mencederakan lebih 83 yang lain, semalam.

Kenderaan utiliti sukan SUV yang sarat dengan bahan letupan meletup berhampiran salun kecantikan di pasar yang sibuk pada waktu puncak di Sadr.

Sumber berkata, kebanyakan mangsa yang terkorban wanita, dengan ramai yang cedera dalam keadaan kritikal.

Agensi berita Amaq yang menyokong Daish berkata, pengebom berani mati itu menyasarkan kumpulan militia Syiah dan turut mengakui melancarkan serangan bom berkembar juga di Sadr pada Februari lalu yang membunuh 70 orang.

Walaupun sistem keselamatan di Baghdad – yang sedekad lalu mengalami serangan bom setiap hari – kini bertambah baik, keganasan yang menyasarkan pasukan keselamatan dan orang awam masih kerap berlaku, dengan letupan besar kadang-kadang mencetuskan serangan balas.

Pertempuran menentang Daish memburukkan lagi konflik antara puak yang sudah lama berlangsung di Iraq, kebanyakannya membabitkan golongan majoriti Syiah dan minoriti Sunni. – Reuters/HMetro

Apa Komen dan Pendapat Anda

Artikel Berkaitan