Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

43 tahun penjara

GAMBAR fail menunjukkan seorang daripada tertuduh, Narongsak Plaiaram (duduk) pada sidang akhbar selepas dia ditahan pada Julai 2014.
GAMBAR fail menunjukkan seorang daripada tertuduh, Narongsak Plaiaram (duduk) pada sidang akhbar selepas dia ditahan pada Julai 2014.

Bangkok : Dua lelaki dihukum penjara 43 tahun semalam selepas didapati bersalah melancarkan sebutir bom tangan terhadap sekumpulan penunjuk perasaan antikerajaan pada tahun lalu.

Serangan pada 7 Mac 2014 itu tidak menyebabkan sebarang kecederaan atau kematian, tetapi ia antara siri keganasan sepanjang bantahan besar-besaran yang menyebabkan 258 orang maut.

Mahkamah Jenayah di sini diberitahu, kedua lelaki berkenaan adalah anggota Barisan Hadapan Demokrasi Menentang Diktator (UDD).

UDD atau lebih dikenali sebagai kumpulan Baju Merah adalah penyokong bekas Perdana Menteri Thaksin Shinawatra dan adiknya, Yinluck yang juga bekas Perdana Menteri.

Selepas serangan berkenaan, tentera akhirnya merampas kuasa sekali gus menamatkan pemerintahan
Yingluck.

Hakim berkata, saksi memberi bukti kukuh untuk menyabitkan kedua-dua tertuduh.

“Mereka sepatutnya dihukum penjara seumur hidup, tetapi dikurangkan kepada 43 tahun dan empat bulan kerana mengaku bersalah,” katanya.

Mereka juga turut didakwa memiliki senjata secara haram dan cubaan membunuh.

Bom tangan jenis M79 dilepaskan terhadap sekumpulan penunjuk perasaan antikerajaan berhampiran pasar Chatuchak di Bangkok.

Bantahan besar-besaran tahun lalu adalah sebahagian konflik berpanjangan antara golongan pertengahan dan elit yang disokong tentera menentang golongan luar bandar dan kelas pekerja yang setia kepada keluarga Shinawatra.

Kedua-dua kumpulan yang dikenali sebagai Baju Kuning dan Baju Merah itu mengalami kehilangan nyawa dalam konflik berkenaan yang berpunca daripada tembakan dan serangan bom tangan.-AFP/HMetro

Komen


Berita Berkaitan