Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

33 tahun sekali

PENGUNJUNG menikmati suasana gerhana matahari penuh di pantai di Pulau Ternate.
PENGUNJUNG menikmati suasana gerhana matahari penuh di pantai di Pulau Ternate.

Jakarta: Gerhana matahari penuh mengujakan penduduk Indonesia semalam, tetapi awan dan jerebu mengganggu pemandangan di beberapa lokasi di bahagian timur negara itu.

Di Palembang, antara lokasi gerhana matahari penuh dapat disaksikan, ribuan pengunjung kecewa selepas awan dan jerebu mengganggu pemandangan mereka.

“Sangat menyedihkan kerana kami tidak dapat melihat matahari dengan jelas,” kata seorang remaja, David Pratama.

Gerhana matahari separuh dapat dilihat di Australia, Asia Tenggara dan di Pasifik, tetapi sebahagian wilayah di Indonesia berpeluang melihat gerhana matahari penuh.

Pulau Ternate di Maluku menjadi tumpuan utama pelancong dalam dan luar negara kerana menjadi antara lokasi terbaik untuk melihat gerhana matahari penuh.

Apabila bulan berada tepat di tengah-tengah antara bumi dan matahari, sebahagian wilayah di Indonesia bergelap selama beberapa minit.

Penduduk negara itu tidak melepaskan peluang menyaksikan fenomena berkenaan manakala penganut agama Islam pula memenuhi masjid untuk mengerjakan solat sunat gerhana.

Di Jakarta, beratus-ratus pengunjung dan pelajar sekolah berkumpul di balai cerap dan diberikan cermin mata khas untuk melihat gerhana matahari.

“Kami sangat teruja kerana ini kali pertama saya melihat gerhana matahari,” kata seorang pengunjung, Santi yang hadir bersama anak perempuannya.

Kali terakhir rakyat Indonesia melihat gerhana matahari penuh pada 1983 dan perlu menunggu 33 tahun lagi untuk melihat kembali fenomena berkenaan.

Gerhana matahari penuh seterusnya berlaku Ogos 2017 dan boleh dilihat di Amerika Syarikat. -Agensi/HMetro

Komen


Berita Berkaitan