Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

2 remaja Jerman dihukum sebat, penjara di Singapura

VON Knorre (kiri) dan Hinz.
VON Knorre (kiri) dan Hinz.

Singapura: Dua pemuda warga Jerman dihukum penjara sembilan bulan dan tiga sebatan oleh sebuah mahkamah di sini semalam kerana menyembur cat di dalam sebuah kereta api pada tahun lalu.

Andreas Von Knorre, 22, dan Elton Hinz, 21, dijatuhi hukuman itu selepas mengaku salah atas tuduhan vandalisme dan menceroboh.

Kedua-dua mereka mengakui tindakan itu satu kesilapan bodoh.

“Mahkamah menjatuhkan hukuman penjara keseluruhan sembilan bulan dan tiga kali sebatan kepada kedua-dua tertuduh,” kata Hakim Mahkamah Daerah, Liew Thiam Leng.

Mereka dihukum penjara empat bulan kerana menceroboh sebuah depoh kereta api pada November 2014 dan lima bulan penjara serta tiga sebatan kerana merosakkan sebuah gerabak dengan menyembur cat.

Kedua-dua mereka melarikan diri ke Malaysia dan cuba pergi ke Australia selepas kejadian itu, tetapi berjaya ditahan sebelum diekstradisi ke Singapura.

Singapura hab kewangan utama Asia dan negara itu juga terkenal dengan hukuman keras terhadap jenayah.

Undang-undang vandalisme Singapura menjadi tajuk berita utama dunia pada 1994 selepas seorang remaja Amerika Syarikat, Michael Fay dirotan kerana merosakkan kereta dan harta benda awam.

Pada 2010, ekspatriat warga Switzerland, Oliver Fricker dihukum penjara tujuh bulan dan tiga sebatan selepas menyembur cat di dalam sebuah kereta api.

Hukuman rotan di Singapura diwarisi daripada zaman penjajahan British.

Pesalah dipukul dengan rotan panjang dan biasanya meninggalkan kesan parut kekal. – AFP

Komen


Berita Berkaitan