Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

14 mati ‘sesak’

KEADAAN kenderaan yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya di plaza tol Brebes Timur.
KEADAAN kenderaan yang terperangkap dalam kesesakan jalan raya di plaza tol Brebes Timur.

Jakarta: Kesesakan luar biasa di daerah Brebes di wilayah Jawa Tengah menyebabkan 14 pengguna jalan raya meninggal dunia akibat kepenatan dan sakit jantung.

Jabatan kesihatan Brebes memberitahu, orang ramai yang pulang ke kampung sempena hari raya ini menyebabkan kesesakan teruk di beberapa jalan dan lebuh raya utama di daerah berkenaan.

Ketua jabatan kesihatan Brebes, Sri Gunadi Purwoko berkata, tujuh hari sebelum hari raya yang disambut pada Rabu lalu seramai 14 mangsa dilaporkan meninggal dunia akibat kesesakan jalan raya.

“Semua mangsa yang meninggal dunia dilaporkan mengalami masalah kesihatan seperti serangan jantung.

“Ada mangsa dilaporkan pengsan sejurus turun dari kenderaan sebelum disahkan meninggal dunia,” katanya.

Menurutnya, antara laluan yang mengalami kesesakan jalan raya yang teruk adalah susur keluar lebuh raya Pejagan-Brebes Timur.

Ujarnya, ribuan kenderaan yang menggunakan lebuh raya itu pada musim perayaan menyebabkan kenderaan hampir tidak bergerak selama beberapa jam.

Ketua Agensi Bantuan Bencana Indonesia, Sutopo Purwo Nugroho berkata, agensi bantuan di Brebes melaporkan ramai mangsa yang meninggal dunia akibat keletihan sebelum jatuh pengsan atau muntah-muntah selepas terlalu lama berada di dalam kenderaan.

“Antara mangsa yang terkorban dalam kesesakan jalan raya ini seorang kanak-kanak perempuan berusia setahun yang menaiki kereta bersama keluarganya.

“Kanak-kanak yang dikenali sebagai Azizah itu dikejarkan ke hospital selepas tidak sedarkan diri akibat terperangkap dalam kesesakan jalan raya selama enam jam.

“Apabila tiba di hospital, doktor mengesahkan kanak-kanak itu sudah meninggal dunia,” katanya. – Agensi/HMetro

Komen


Berita Berkaitan