Kota Kinabalu
Kota Kinabalu
Sandakan
Tawau
Lahad Datu
Keningau
Putatan
Semporna
Kudat
Papar
Ranau
Beaufort
Kota Belud

Sayang Sabah - Berita Negeri Kita

13 Dirawat Selepas Makan Daging Anjing Gila

13 ekor

MANILA – Seramai 13 orang menjalani rawatan selepas memakan daging anjing yang disahkan dijangkiti penyakit anjing gila.

Empat orang dewasa dan sembilan kanak-kanak didapati memakan daging anjing tercemar itu selepas siasatan dilakukan terhadap kes disyaki penyakit anjing gila di pinggir bandar Zamboanga, selatan Filipina, kata pakar veterinar kerajaan Mario Arriola.

Anjing yang dijalankan proses siasatan itu, mati mengejut minggu lalu.

“Kami ke tempat itu untuk menyiasat sama ada anjing itu menggigit haiwan lain. Kami memenggal kepala bangkai haiwan itu dan menghantarnya untuk diuji,” kata Arriola.

Ujian mengesahkan anjing berkenaan dijangkiti penyakit anjing gila dan beberapa penduduk tempatan telah memakan dagingnya sebelum itu.

“Kami dimaklumkan 13 penduduk, termasuk kanak-kanak memakan daging itu. Mereka tidak tahu anjing itu mati kerana penyakit berkenaan,” katanya.

Arriola berkata, tindakan pantas dilakukan sebagai usaha kerajaan untuk mengekang kematian dalam kalangan manusia akibat jangkitan penyakit anjing gila.

Menurut Arriola, tidak ada penduduk negara itu yang mati akibat penyakit berkenaan tahun lalu, kali pertama dalam sejarah negara tersebut.

Walaupun membunuh anjing untuk dimakan diharamkan di Filipina, daging haiwan itu amat popular dalam kalangan sebahagian masyarakat Filipina.

– Agensi

Komen


Berita Berkaitan